неделя, 15 октомври 2023 г.

СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД ЧЕРВЕН (КРЕПОСТ)

 




На връщане се отбихме да видим Средновековната крепост. Средновековен град (крепост), Червен се намира до село Червен, на 34 км. от Русе /34 минути с кола/, община Иваново.

Тук, забележителността също е много красива, има какво да се види, но може още малко да наблегнат на поддържането. Датата е 8.10.2023 година, неделя. За да посетите това място, трябва да си платите за билет, който струва 10 лева.

Изкачвате се по стъпалата на горе, които свършват в близост до пейка, място за отдих. От там вече се разкриват и се виждат части от крепостта. Първото, което се вижда е каменна сграда (вече не може да се нарече сграда) , която всъщност се състои само от две стени, но понеже са високи и се виждат от далеч.

Имало е навес за животни, като се вижда и мястото където са вържели животните. Като продължите  да обхождате крепостта от дясно в далечината ще се разкрият още природни красоти и ще видите , че средновековният град е върху висок скален рид, на долу пропаст от зеленина и камъни.

"Средновековният град Червен е един от най- значимите военно- административни, стопански и църковно- културни центрове на Второто българско царство (12- 14 век). Той е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век. Състои се от укрепен вътрешен град с две части, разположен върху висок скален рид...неукрепено подградие в подножието. На територията на града са разкрити монументални крепостни съоръжения, голям замък, улици, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществени, военни, стопански и жилищни сгради, съоръжения за добиване на желязо и други. Обявен е за археологичен резерват"

Северната крепостна стена е "...от времето на Източната крепостна стена- 13 век, когато е възстановена Червенската крепост. В най- широката си част, северната крепостна стена е с дебелина от 3,50 м. стъпила върху каменната основа на рида. Не са разкрити основи на бойни кули и бастиони* По- лесният достъп е предопределил и лошото ниво на запазеност на това укрепление"

Една от най- запазените сгради в крепостта е църква №2 , която все още има някакъв покрив, но толкова. "Най- представителния храм в Червен е изграден през втората половина на 14 век западно от Замъка. Той е с внушителни размери- 10,30 м. ширина 20,10 м. дължина, в силуетът му бил оформен от купол и звънарна кула. Външната декорация на църквата е характерна за периода- редуващите се пояси от каменни блокове и тухли... Във вътрешността на храма са открити гнезда за изравняващи дървени греди, разположени зад стенописния пояс. Помещенията, където се съхраняват свещените съдове, одежди и книги за благослуженията, са разположени от двете страни на олтара..."

Една от улиците на крепоста, като се премине на долу се вижда дървен мост. От другата страна има една зелена, дървена постройка и още..."Седловината е територия, която разделя цитаделата от западния хълм на рида. В северния си край тя е свързана със Северното водоснабдително съоръжение и долината на р. Черни Лом... Църква № 15 е малък храм, изграден в източната част на Седловината върху по- стар некропол* Храмът е построен през втората четвърт на 13 век и функционира за кратко. Използван е повторно в първите десетилетия след 1388 г. Графичен надпи при входа свидетелства, че църквата е носила името на Св. Богородица. През средата на 14 век в северозападната част на седловината, срещу църквата, е изграден квартал с жилищен и производствен характер. Разкрити са няколко железаро- ковашки и ювелирна работилници"

Преди това посетихме, ПЕЩЕРА "ОРЛОВА ЧУКА", която може да видите от ТУК

"Разположен в долината северно от Червен, храмът в местността Москов дол е един от примерите за съжителство между скални обители и градски центрове през Средновековието. Църквата се намира в овална пещерна ниша. Югоизточното и лице е било изградено от зидани каменни блокове и тухлени пояси в духа на църковното строителство от епохата. Скални пътеки свързват пряко църквата до Москов дол с няколко основни помещения, които образуват единен манастирски комплекс. Запазената живопис я датира към началото на 14 век и показва стилови сходства със стенописите в храма "Св. Богородица" край с. Иваново. Стенописите са били добре запазени до началото на 20 век и това подсказва възможността църквата и целият комплекс да са функционирали и през османския период"

С днешна дата, село Червен изглеждаше почти безлюдно и за съжаление тази участ сполетява повечето села в България. В селото има един магазин, но не се знае кога отваря и кога затваря и за това е хубаво преди да посетите крепостта да си купите от друго населено на близо място от каквото имате нужда- вода, цигари, нещо за хрупане...

За един ден три близки до нашият град забележителности посетихме, които ме заредиха с добра енергия. До нови срещи!



















































































Няма коментари: