събота, 14 октомври 2023 г.

ПЕЩЕРА "ОРЛОВА ЧУКА"








Пещера "Орлова чука" се намира на около 40- 45 километра от Русе, община Две могили. Мястото е лесно достъпно и с кола може да се паркира до боровата горичка.

Като пристигнете веднага ще усетите аромат на иглолистни дървета и чист въздух. Датата е 8.10.2023 година, неделя. Гора, веднага в мен създава асоциация на - пикник. Даже имаше хора, които си постелили на земята и си хапват.

От дясно се вижда хижата където, може да се отседне, евентуално ако не сте от близките населени места. До хижата има барбекю и навес с дървени пейки и маси. От лявата страна има пътечка, която води до заведение за хранене.

Може да седнете там и да се нахраните, да пиете кафе, да си купите билет за пещерата и магнитче. Ние се нахранихме на бързо и бързахме да отидем да седнем под навеса до хижата, с по една чаша кафе, защото там е много по приятно.

Трябваше да чакаме, защото в пещерата се влиза на кръгъл час, на групи по 15 човека. С днешна дата билетът струва 10 лева. Пещера "Орлова чука" може да се посети от туристи всеки ден от 10:00 до 17:00 часа, от 1 април до 1 ноември.

Като тръгнете на долу, ще видите "шарени рисунки" и информация за прилепите. Точно там, от ляво е пътят към пещерата, като първо трябва да слезете по 124 стъпала на долу.

Но преди тях се открива много красива гледка към природен парк. Както и от името си личи, мястото е било убежище на орли. Още, като наближите ще усетите хладина. В пещерата температура е 14 градуса относително постоянна през цялата година. Ще ви съпровожда водач и ще има добра беседа.

Входът е лесно достъпен, като на места пещерата става по тясна, по ниска, по висока, по широка, така че внимавайте да не си ударите главата! На места също така е и по кално. Пещерата е добре осветена и като приказка с тези цветове:  жълто, синьо, червено, зелено...

Общата дължина на галериите на "Орлова чука" е около 13 437 м., която я прави трета сред най- дългите пещери в България. В някои галерии, може да се въртите в кръг, а в някои може да попаднете на прилепи.

Преди това, посетихме БАСАРБОВСКИ СКАЛЕН МАНАСТИР, който може да видите от ТУК

Ще е късмет, ако успеете да снимате прилеп. Имаше галерии, които в момента не бяха достъпни (необлагородени), може би заради прилепите. Една от забележителностите в пещерата е "Изворчето" , мъниче или "Изворчето на желанията", докосвате водата и си пожелавате нещо на ум, без да кажете и дума.

В пещерата са правени проучвания. Открити са кости на животни и следи на живот на пещерни хора. Варовитите образувания са също интересен феномен. Като цяло, заслужава си да се види това чудо на природата. Потегляме към следващата дестинация в близост до Русе.






















































































Няма коментари: