четвъртък, 12 октомври 2023 г.

БАСАРБОВСКИ МАНАСТИР

 




В почивните дни, ако решите да посетите забележителности в близост до Русе, една от най близките дестинации които препоръчвам е Басарбовски манастир.

Дата 8.10. 2023 година. Басарбово е село в Северна България, в община и област Русе и на около 10 километра от него. Манастирът е разположен в непосредствена близост до Басарбово. Мястото е лесно достъпно и може да паркирате с кола точно до манастира.


Това е единственият действащ скален манастир "Свети Димитър Басарбовски" в България. Също така много добре поддържан и запазен. На близо е минаващата река Русенски Лом. Преди да се изкачите по каменните стъпала, може да се насладите на красотата на двора.

По средата на двора има кладенец и близо до него - чешма. До колкото знам, преди е имало въжен мост, през който се преминава за да се разгледат помещенията, но е премахнат.  Манастирът е основан през 12 век, по време на Второ Българско Царство.

Като тръгнете по стъпалата на горе ще видите, че се разклоняват на дясно и на ляво. И в двете посоки, има достъп и може да разгледате помещенията. Най- отгоре се разпростира красива гледка, както към двора, така и извън него.

Снимки за посещението ни в ДЕВЕТАШКА ПЕЩЕРА, може да видите от ТУК

Беше неделя и имаше много посетители. В двора има място за отдих, пейки. Към края на октомври (26-27) в храма се чества празникът, денят на Свети Димитър. Името на манастира идва от игумен, Свети Димитър Басарбовски, който е прекарал голяма част от живота си там.

От манастира може да си закупите магнитче за спомен, също така и друг по избор сувенир. Заслужава си да се види този красив скален феномен. Запътихме се към следващата дестинация, която си набелязахме и също се намира в близост до Русе.
































































Няма коментари: