събота, 1 октомври 2022 г.

ДЕВЕТАШКА ПЕЩЕРА

 


Деветашка пещера



След, като минахме през Ловеч, посетихме зоопарка и продължихме към Деветашка пещера.

Деветашка пещера се намира между градовете Ловеч -Левски. След Ловеч, отбивката на дясно. Най близкото населено място е село Деветаки, област Ловеч. Има паркомясто и от там се предвижихме отново пеш.

Датата е 10.09.2022 година. Тук, също се плаща за вход. Мястото е лесно проходимо. Продължавате направо и ще видите- мост. Под моста минава река Осъм.

Мостът е построен през есента на 2011 година от екипа на "НЮ ИМИДЖ". Точно тук, на моста и в пещерата са заснети сцени от филма "Непобедимите 2"

Който е гледал филма, знае че е режисиран от голямата филмова звезда- Силвестър Сталоун. Във филма също така участват и други известни актьори, като- Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Жан- Клод Ван Дам, Долф Лунгрен, Джейсън Стейтъм, Джет Ли и други.

От ляво ще видите информационно табло за "Деветашко плато" и забележителностите. Като преминете моста ще се озовете пред пещерата.


Мостът, който води до пещерата


Входът на Деветашка пещера







 
Деветашка пещера

Който идва за първи път, още като зърне входа ще разбере, че пещерата е огромна. Вътре се усеща лека влажност и определено по ниска температура.

От дясно ще видите три червени информационни табла. От лявата страна се вижда, че от тук минава рекичка, но вече е почнала да пресъхва. 

Като продължите напред, в ляво има място, където са поставили заграждения и знаци, че е забранено да се мине от другата страна!

От дясната ви страна има стъпала на горе, където може да се качите. Внимавайте, защото под краката си ще откриете, не равна почва!


Минаващата рекичка




Рекичката, която минава през пещерата


Тук, ми се вижда най- високата точка, от където може да огледате пещерата към всички посоки. Вижда се входа, посока към забранената зона, която посочих по горе.

Внимавайте зад вас има огромна дупка, като пропаст! Това по скоро е зала, която се вижда от горе. От дясно има тунел, който води в нея зала, където си е също тъмен мрак.

Точно тази зала, се вижда от горе, като огромна дупка. Трябваше да си светна фенерчето на телефона за да мога да огледам, до колкото е възможно. 

По средата на залата има някакво "кръгово", което явно има някакво историческо значение. Тук, може също така да чуете и видите прилепи.


От ляво...



...поглед на горе


Забранена зона


Имаше, доста туристи, които като нас се опитваха да видят и снимат всяко кътче. Заслужава си да се види тази забележителна пещера, въпреки че някои места в нея, вече не са допустими.

След, този ми пост за една от забележителностите в нашата мила страна, пак ще има коментари от рода на: "Мръсно...", "ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ" и тем подобни. Хора, това че местата със забележителности е занимарено е пак наша вина!

Половината вина е на хората, които трябва да поддържат мястото, другата половина е на туристите, които хвърлят отпадъци където им падне! Лесно е да изкараш виновен някой друг!

Преди това, посетихме ЗООПАРК- ЛОВЕЧ. При интерес, може да разгледате от ТУК

Въпреки това  ще продължа да си отбелязвам дестинации, и при първа възможност ще посетим още места. Иначе се бием в гърдите за наша България, красива страна, а когато някой публикува местенце от нашата родина, сме готови да оплюем. 




Тунелът, който води към залата



В залата





В залата

          
Гледка от залата, на горе




Въпреки, че не успяхме да разгледаме забранените места, си тръгнахме доволни. Човек трябва да умее да се радва на красотата на природата и да цени всеки миг, защото това ще ни остане. Благодаря, че пътувахте с нас, по тази дестинация! До нови срещи.



Гледка от горе към залата



По стъпалата на горе






Гледка от горе

От горе
















Няма коментари: