петък, 30 септември 2022 г.

ЗООПАРК- ЛОВЕЧ














Пътят ни и без това беше през, Ловеч и избрахме да посетим зоопарка.

Зоопаркът е разположен в парка "Стратеш".  Пред парк "Стратеш" има парко- място, от там- пеш. Паркът е много голям. От самият парк "Стратеш" на североизточната част се намира зоопарка.

През, парк "Стратеш"

Датата е 10.09.2022 година. Вижда се, че паркът е разположен в естествена гора, с тревни площи. Има детска площадка, фонтан- който май не беше активен. Като вървите по алеята, може да се ориентирате по указателните табели.

Когато видите "стъпките" от животни върху асфалтирания път, ще разберете, че приближавате зоопарка. Освен нас, имаше и много туристи от други държави. Явно паркът е една от атракциите в Ловеч.



Парк "Стратеш"




В парк "Стратеш"


Зоопарк- Ловеч

Преди да влезете, се плаща такса за вход. Както се вижда по надписа- зоопаркът е създаден през 1962 година. Има голямо разнообразие от животни, но някои клетки бяха празни.

Личеше си, че някога е имало по голяма разновидност. Тук, се отглеждат животни, които има в нашите земи и включително и от други континенти.

В природонаучния музей в село Черни Осъм, вече бяхме видели бялата мечка и ягуар, които са починали от естествена смърт и са подарени от ръководството на Зоопарка Ловеч.

Паркът е много голям и ни отне повече от 1 час, да го обиколим. Видяхме всякакви всевъзможни- мечки, които изглеждаха безобидни, ама през оградата, красиви хвъркати екземпляри, нежни създания, като сърни, алпаки и много други.








Имаше освен големи и малки диви прасета, които се разхождаха на воля, по стада, но не ни закачаха. Даже решихме да ги видим от близо, но се плашат и бягат. Също така имаше маймунджулуци.

Маймунките, които постоянно подскачаха, люлееха, неспираха и за това не успях да снимам. Даже майката маймуна, смъмри малкото и го потупа по главата, може би защото беше се качило най на високо :)

Тигрите /мъжки и женски/, като ни видяха, веднага се скриха в "къщичката" си. Трябваше да стоя и чакам, да си подадат поне главите и щрак. За разлика от тях, цар лъв и лъвицата му, хич не се притесняваха и даже показно позираха.

Преди това, посетихме АРКА НА СВОБОДАТА /БЕКЛЕМЕТО/. Може да разгледате от ТУК

Мястото е подходящо за малки и големи. Интересно, забавно и по хубаво от цирк. Преди входа и изхода /едно и също място/ на парк "Стратеш", може да си купите нещо за хапване или пиене.


Като балерини



Определено имаше и други забележителности в града, но живот и здраве, за тях ще дойдем някой друг път. Отново бързахме, защото искахме да посетим и ДЕВЕТАШКА ПЕЩЕРА.

Благодаря, че пътувахте с нас, по тази дестинация! До нови срещи
























Цар Лъв

Няма коментари: