сряда, 28 септември 2022 г.

СОЧЕН СЛАДКИШ С КИСЕЛО МЛЯКО И СМОКИНИ

 






Бяха ми останали малко пресни смокини, които видимо нямаше да изтраят дълго и трябваше да ги оползотворя.

Исках да приготвя сладкиш, но поради други ангажименти го отложих. Та, днес реших да го приготвя, но като видях цената на яйцата и реших да измисля нещо друго.

Сладкишът е без яйца, но изключително вкусен, сочен и лесен за приготвяне. Преди няколко дена "обработих" смокините /около 15 броя малки/, като  поръсих с малко захар и варих за кратко, като сладко.

Пресни, беше ги донесла свекървата и отделно сладко от цели смокини. Ядохме, ядохме, ама колко да ядем?! От посочените количества продукти се получава мини сладкиш, като за 2-3 души.

За да получите по голям сладкиш удвоете количествата продукти /например: киселото мляко да е 1 кофичка от 500 грама.../Понеже нямам толкова малка тава, ползвах тенджера с диаметър 20 см.

*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: около 15 броя малки смокини или 10 броя по големи, 250 грама гъсто кисело мляко на стайна температура, 1 равна чаена лъжица сода бикарбонат, 1 непълна чаша около един пръст по малко кристална захар /около 120 грама/, 1 пакет ванилия 3 грама, 1 пълна чаша с връх брашно / около 110 грама/, 3 супени лъжици олио

По желание: цели смокини от сладко за декорация , пудра захар за поръсване

Смокините, както отбелязах по горе, ги обработих предварително! Измих, нарязах на две, поставих в малка тенджера, поръсих с 2 супени лъжици захар и варих около 10- 15 минути, на умерена температура, като сладко.

Оставете да изстинат напълно! Ако искате, може да ги ползвате пресни- без обработка, но не знам до колко ще повлияе на вкуса! Преди да почнете да забърквате продуктите за сладкиша, си включете фурната на 180 градуса, да загрее.

В купа сипете киселото мляко, добавете содата, разбъркайте и оставете за около 5 минути да шупне. След това прибавете захарта и разбъркайте отново с лъжица докато малко се разтопи.

Пресятото брашно /брашното може да варира между 110- 150 грама/ смесете с ванилията, сипете на веднъж и разбъркайте до гладка смес. Най накрая, добавете 3 супени лъжици олио и отново разбъркайте, докато сместа го усвои.

Получава се нормално гъста консистенция /да не е рядка/. В тенджерата или тавичката с диаметър 20 см., постелете с хартия за печене, така че хартията да покрива включително и стените на съда.

Изсипете сместа в тенджерата /тавата/, наредете смокините, като леко ги натиснете с пръст, в сместа, но не чак да потънат в дъното и сложете в загрялата фурна да се пече.

Първите 20 минути, не отваряйте фурната! След 20-та минута може да проверите. Моят сладкиш беше готов за 30 минути. От горе и от страни става златистокафяв. Най добре проверете с клечка за зъби, като я вкарате точно по средата на сладкиша, ако излиза суха- сладкишът е готов.

Времето за печене, може да зависи и от самата фурна! След, като изстине, по желание поръсете с пудра захар и може да направите разреза. Отворих и един буркан със сладко от цели смокини, като мислех да полея сладкиша със сиропа, но след като го опитах и видях, колко е сочен- нямаше нужда.

Предлагам ви и един ПОСТЕН СЛАДКИШ, който може да видите от ТУК

Само декорирах със цели смокини от сладкото. Опитайте, споделете и съм сигурна, че ще повторите :) Ако ще ползвате тенджера,  да НЕ е с пластмасови дръжки!

Благодаря, че отделихте време и посетихте малката ми кухня! Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Вкусотия в чиния, от ТУК














Няма коментари: