вторник, 27 септември 2022 г.

АРКА НА СВОБОДАТА

 



Арка на Свободата





Тръгнахме към паметник- АРКА НА СВОБОДАТА /БЕКЛЕМЕТО/, който се намира на около 16 км. от Троян, област Ловеч.

Което значи, че не се насочихме в посока- Русе, а се отдалечихме /срещуположна посока/. По пътя, към арката има много завои, които ми напомниха за посещението ни на ШИПКА.

За някои, хора може да не е кой знае какво, но ние бяхме си набелязали тази забележителност още преди да тръгнем от Русе. Арката ще я забележите още от далеч и няма как да я сбъркате.

Датата е 10.09.2022 година. Паметникът се намира на връх Горалтепе, Стара планина. Когато си с кола е много по лесно и разбира се, по- бързо, защото искахме да посетим и още места.

Тези, които искат да видят забележителността, а не им се ходи пеш, ще им кажа че до арката може да се предвижите с кола. От долу, до самата арка има асфалтен път /също със завои/ от където може да мине кола.

Един вид се предвижвате спираловидно на горе. Внимавайте, до като шофирате, защото пътят не е много широк! Паркирахме точно пред арката.

Точно там, асфалтения път става по- широк, където има място за коли. Още като слязох от колата, усетих силния вятър. Паметникът е върху площадка, направен е от бетон и е висок 35 метра.

От страната, която паркирахме, горе в дясно в паметника се вижда отбелязана година- 1878, а на долу има изобразени фигури на жени, които носят хляб.


От страната, която дойдохме /1878/





Гледка от горе


Точно от където се минава, под арката, на стените са изобразени войници, които сякаш чакат на пост. От другата страна също ще видите изображения и година- 1944.

Има пейка на която , може да си отдъхнете, ако сте дошли пеш. Срещу пейката има 5 огромни камъка във формата на куб, за които не разбрах значението, но не пропуснахме да направим няколко снимки.

От тук, горе на където и да погледнете в далечината, ще видите красиви гледки и цветове- жълто, оранжево, зелено и сякаш по красиво синьо небе.

Преди това, посетихме ВОДОПАД СКОКА, СЕЛО КАЛЕЙЦА, който може да видите от ТУК

Толкова от близо се виждат облаците, че сякаш можеш да ги докоснеш. Всичко е като картинка. Тръгнахме си удовлетворени. До нови срещи, на следващата дестинация. Благодаря, че пътувахте с нас!


От другата страна на паметника /1944/




Място за отдих


Пет куба

На където и да погледнеш- пъстра красота





Гледката ми спира дъха









Високо към облаците. Парко- място.

Няма коментари: