неделя, 25 септември 2022 г.

ПЪРЖЕНИ ЧОРБАДЖИЙСКИ ЧУШКИ ЗА ЗИМАТА









Прясно набрани от градината на свекървата и начинът на приготвяне е по нейна рецепта.

Рецептата е много сполучлива и изпробвана многократно и се получават много вкусни! Приготвям ги в по малки количества, на етапи, в средни буркани. Може да ползвате буркани с по голям грамаж.

Свекървата ползва компотен буркан /800мл/ като добавя по 1 супена лъжица сол и захар. Важното е да се спази количеството сол и захар на определен грамаж- буркан! Другите продукти, ще опиша подробно кога и как се добавят.

В тази туршийка, може да добавите каквато зеленийка имате- листа от целина, магданоз, копър или съцветие от копър. Този път сложих съцветие от копър, който майка ми дава всяка година, да имам за туршии.

Другото, което искам да отбележа, че ако ползвате люти чушки по тази рецепта, трябва да увеличите количеството захар с още по една лъжица! Всичките консерви приготвям в буркани с винтови капачки*

*Буркан с вместимост 310 грама
Необходими продукти: *чорбаджийски чушки, 1 пълна чаена лъжица захар, 1 пълна чаена лъжица сол, *олио, *качествен оцет ябълков или винен 6%, * скилидки чесън, 1 морков, *няколко зърна черен пипер, *съцветие копър /листа целина или магданоз/
*За буркан с вместимост 680 грама.- по 1 непълна супена лъжица сол и захар

Приготвяне: Предварително си измийте бурканите и капачките. Ползвайте нови капачки. За целта са ви нужни здрави, ненаранени чушки чорбаджийки. Скъсете дръжките на чушките, измийте ги и ги подсушете добре и ги надупчете на места.

Почистете скилидките чесън*. Измийте моркова, минете с картофобелачка и нарежете на кръгчета около 5 мм. В дъното на всеки буркан пуснете по една скилидка чесън, черен пипер, по една* лъжица сол и захар.

В голяма и дълбока тенджера налейте около два пръста олио, щипка сол и поставете върху котлон, на средна температура. Когато олиото загрее, пуснете една доза от чушките /колкото да покрият дъното на тенджерата/.

Нужно е по малко да се попукат и от двете страни и малко да омекнат. Внимавайте, може да пръска! В близост до вас да са бурканите. Ако пръска, може да  покриете с плътна хартия тенджерата по време на пържене.

Ако ползвате капак, от парата ще попадне вода в тенджерата и ще пръска още повече! За това, първо дръпнете тенджерата от котлона, като поотихне цвърченето, тогава отваряте капака.

Важното е да се опукат леко и от двете страни и малко да омекнат. Вземете опуканите чушки с помощта на щипка и напълнете буркана. Между редовете, пуснете скилидка чесън, морков и зърна черен пипер.

Напълнете буркана, като внимателно притискате с лъжица за да се напълни плътно. Най- отгоре поставете съцветие копър /целина или магданоз/, налейте оцет до долния ръб на гърлото на буркана, така че да покрива чушките.

Ако бурканът се е замърсил по време на пълнене, първо избършете добре, с чиста кърпа или кухненска хартия, стегнете капачката и обърнете. Горещите буркани покрийте с дебела кърпа и оставете за едно денонощие.

Предлагам ви и една рецепта за ШАРЕНА ТУРШИЯ, от ТУК

По малките буркани по 310 грама си ги приготвих вкъщи, с ябълков оцет. Тези по големите буркани са по 680 /720 мл./ грама, с винен оцет и ги приготвихме с майка. Правя и салатка от чорбаджийки за директна консумация, която си хапваме със сирене.

Благодаря, че отделихте време и прочетохте до край! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Вкусотия в чиния, от ТУК











Чорбаджийки, приготвени с майка♡





Няма коментари: