четвъртък, 6 октомври 2022 г.

СИРОПИРАН ПЛОДОВ СЛАДКИШ

 














Когато кухнята ти е пълна с домашни есени плодове, и усещаш аромата им, не можеш да се сдържиш и приготвяш сладкиш.

В случая при мен, са круши и дюли. Може да ползвате само единия вид плод или някой друг вид /например: ябълки/. Сладкишът се приготвя бързо, а сиропът няма нужда от варене, защото ползвах сок от компот.

*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: 3 броя яйца с размер М, 1 пълна чаша захар, 1/2 чаша газирана  безалкохолна напитка /швепс мандарина или фанта портокал/, 1/2 чаша олио, 1 пакет ванилия от 3 грама, 1 пакет бакпулвер от 10 грама,  2 пълни чаши пресято брашно /около 200 грама/, 1 малка дюля , 1 малка круша. За поръсване- пудра захар /по желание/

За сиропа: 1 буркан сок от компот /ползвах от круши/

Включете фурната на 180 градуса, да загрее. В купа счупете яйцата /на стайна температура/, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 минути, докато удвои обема си.

Добавете течните съставки- олио и швепс /на стайна температура/ и разбийте за кратко. Смесете пресятото брашно с ванилия, бакпулвер и изсипете в купата. На този етап разбъркайте с телена бъркалка, докато стане гладка смес, без бучки.

Сместа не трябва да е рядка, нито прекалено гъста. Измийте, почистете плодовете. Крушата нарежете на малки кубчета, дюлята настържете на едро ренде, изсипете ги в купата и разбъркайте с другите съставки.

Покрийте малка тава с хартия за печене, изсипете сместа, изгладете с шпатула и сложете да се пече в загрялата фурна. Ползвах тава с диаметър 22 см. Хартията я режа според големината на тавата, така че да покрива и стените на съда.

За да покриете по лесно тавата с хартията, първо я намачкайте на топка, след това изгладете и покрийте тавата. Сладкишът е готов, когато почервенее и от двете страни. Първите 20 минути не отваряйте фурната!

Време за печене 35- 40 минути. Всяка фурна пече различно! Проверете с клечка за зъби, като вкарате клечката по средата на сладкиша и ако клечката излиза суха- сладкишът е готов.

Предлагам ви и един ДЕСЕРТ ОТ ДЮЛИ, който може да видите от ТУК

Не го препичайте! Изкарайте от фурната и оставете да се охлади за 20- 30 минути. След, това внимателно махнете хартията и върнете сладкиша обратно в тавата. Сиропирайте със сок от компот.

По желание, може да поръсите с пудра захар. Оставете да си почине около 1-2 часа. Насладете се на вкус и аромат на есен. Поднасям си с една чаша кафе. Благодаря, че отделихте време и посетихте малката ми кухня! Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи↓

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК

Вкусотия в чиния , от ТУК












Няма коментари: