сряда, 12 октомври 2022 г.

ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ С ОРИЗ- ПОСТНИ

 







Вече отмина времето, когато вкъщи не се ядяха ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ /ПИПЕРКИ/ С ОРИЗ- ПОСТНИ.

След, като изпълних необичайното желание за тези вкусни пиперки, вече мога да ги приготвям по на често. Тук, пак ще отбележа, че червените пиперки са винаги по вкусни от зелените!

Някои зелени пиперки горчат, но не всички видове /например: "долма" не са за предпочитане/. Според мен, за да станат още по вкусни, е и от значение и начинът на приготвяне на плънката!

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: около 1 килограм пиперки /чушки/, 1 чаша* ориз, олио*, 1 брой средно голям зрял лук, 1 брой средно голям морков, 2-3 скилидки чесън, вода*, млян черен пипер, сол*

Сипете почистения ориз в голяма цедка, измийте под течаща вода и оставете за няколко минути да се отцеди. През това време си пригответе зеленчуците. Почистете и ги измийте- лукът нарежете на ситно, чесъна на тънки колелца, моркова- минете с картофобелачка и настържете на едро ренде.

В тенджера или дълбок тиган налейте около 60 милилитра олио и поставете върху котлона, на средна температура. Когато олиото загрее, сипете зеленчуците и разбъркайте. Бъркайте докато, леко си променят цвета и малко поомекнат, около 2- 3 минути.

На този етап добавете ориза, около 1 пълна чаена лъжица сол* /на вкус/ и отново разбъркайте. Намалете котлона , за да не залепне. Ориза също се разбърква около 2-3 минути, докато зърната поемат от мазнината и се отделят.

Това по скоро не е разбъркване, а обръщане с лъжица! Налейте 1 чаша топла /не гореща/ вода и оставете на слаб огън, докато поеме всичката вода. Накрая поръсете с 1 кафена лъжица млян черен пипер, разбъркайте и дръпнете от котлона.

Включете фурната на 190 градуса, да загрее. Измийте и почистете пиперките от дръжките и семенниците, като изрежете капачета. Моите пиперки бяха общо 8 броя средно големи- 6 червени, 2 зелени.

Напълнете пиперките с плънката, като гледате да не ги тъпчете, защото оризът е полусуров и ще набъбне още! Наредете ги в подходяща тавичка , като поставите капачетата. От горе ги поръсете с малко сол*, налейте 1,5 чаши вода, минете със струйка олио и поставете във фурната да се пекат.

Вместо вода, може да се ползва и бульон. Допълнителен сос към ПЪЛНЕНИТЕ ПИПЕРКИ С ОРИЗ- не правя, защото не обичаме. Когато пиперките се опекат и от двете страни, около 40- 50 минути /зависи и от фурната/ е готово.

Предлагам ви и една рецепта за ГЬОБЕТЕ /КЬОБЕТЕ/, която може да видите от ТУК

Може, да пробвате с вилица, като забодете пиперката и опитате от ориза. Сега, някои ще кажат, че пълнят пиперките със сурова плънка! Да, ама ако сте пробвали като моя вариант, ще разберете разликата.

Заслужава си да се приготви по този начин. Тези постни пиперки с ориз, обичам да си ги хапвам, с допълнение от няколко лъжици хубаво кисело мляко и без хляб! Благодаря, че отделихте време да посетите моята кухня!

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК

Вкусотия в чиния , от ТУК













Няма коментари: