сряда, 4 октомври 2023 г.

ПИЛЕШКА СУПА

 



Една от любимите супи у дома ПИЛЕШКА СУПА. Топла, сгряваща, засищаща. Приготвям я и когато сме настинали и ни "гонят" простудни заболявания и вируси.

Истината е в продуктите които съдържа, а според една приказка лечебната сила идва от ръцете, които я приготвят. За пилешка супа ползвам предимно бутче от пиле, но вие ако искате може да ползвайте крилца, фенер или каквото имате.

Необходими продукти: около 450- 500 грама пилешко бутче, 2 малки картофа с общо тегло 150 грама, 1 средно голяма глава зрял лук, 1 голям морков, 1 червена месеста пиперка /може и червена камба/, резен целина, 1 глава чесън, около 30 грама фиде, 3-4 супени лъжици олио, вода*, млян черен пипер*, сол*
За застройка: 2 жълтъка, лимонов сок* За поръсване /по желание/: свеж магданоз


Почистете бутчето, направете няколко разреза отгоре, срежете на две и измийте. Поставете в тенджера, поръсете с малко сол*, налейте вода два пръста над бутчето и поставете върху котлона на висока степен.

Когато водата заври, намалете на средна температура и оставете с открехнат капак. От време на време отпенвайте образувалата се пяна. Докато месото се вари, си пригответе зеленчуците. Почистете и ги измийте под течаща вода.

Лукът накълцайте на ситно, морковът и целината на дребни кубчета или настържете на едро ренде, половината чесън на тънки колелца /другата половина заделете/, картофите също на кубчета, а пиперката на малки ленти.

Картофите може да ги оставите в купичка със студена вода, за да не почернеят и преди да ги добавите да прецедите водата! Когато пилешкото месо се свари напълно, вземете с решетъчна лъжица и поставете в чиния.

Прецедете бульона и върнете тенджерата върху котлона. Аз го правя по следния начин, варя местото в по малка тенджера и след като е готово, във втора по голяма тенджера поставям цедка и наливам от малката в голямата тенджера! Ако бульонът не е достатъчен, долейте още малко гореща вода, добавете 1 непълна супена лъжица сол, 3-4 супени лъжици олио и оставете да заври.

След, като течността  заври сипете зеленчуците и оставете с открехнат капак. Заедно със зеленчуците добавям и няколко корена на ситно нарязани магданоз! При мен количеството течност беше около 1.800 литра! Когато  пилешкото бутче леко поизстине и може да се пипа с ръка- го обезкостете, като късате малки парчета /ако е горещо, може да си помогнете с вилица/.

Кожата не я ползвам за супи, а по скоро за да пусне мазнина- бульон! При полуомекналите зеленчуци добавете пилешкото месо, разбъркайте. Когато зеленчуците омекнат напълно, добавете фидето и разбъркайте добре, за да неслепне.

Опитайте как е на вкус бульонът, и ако има нужда добавете още малко сол* на вкус! По някога част от омекналите картофи ги притискам с лъжица за да станат на каша и допълнително да сгъстят супата.

След, 6-8 минути, когато фидето набъбне си пригответе застройката. Яйцата на стайна температура! Може да ползвате цели яйца или само жълтъци! В шола сложете яйцата /жълтъците/, разбийте с вилица на пяна, капнете малко прясно изцеден лимонов сок, около 1 пълна чаена лъжица и отново разбъркайте.

Белтъците може да ги оползотворите в СЛАДКИ С ОРЕХИ И КАНЕЛА, която рецепта е ТУК

С помощта на черпак гребнете от горещия бульон и сипете при яйцата, като едновременно бъркате. Добавете още 2-3 черпака, докато температурата стане равна на температурата в тенджерата.

След, това изсипете обратно в тенджерата и също разбъркайте. Добавете млян черен пипер*, и останалия чесън, който е пюриран. Изключете и дръпнете от котлона. Пюрираният чесън може да се поднесе и отделно от сервираната супа, и всеки да си добави колкото желае!

  • Понеже в къщи не всеки обича магданоз, за това корените ги добавям в началото, а като си сложа една купичка отделно си поръсвам с накълцан свеж магданоз!
  • Целината в супата също не е задължителна, но за мен придава по богат вкус!
  • Вместо червена пиперка, може да се добави зелена, но имайте в предвид, че с червена е много по вкусно!
  • Който обича люто, може да добави и една суха накълцана чушка.
  • Картофите ги добавям също за плътност и вкус. Някои, може да кажат "Това не е картофена супа". Не не е и за това не доминират картофите!
  • Като бях малка изобщо не обичах супи, защото в тях имаше кожички, дреболии, освен месото /когато е пилешка или от кокошка/ или чубрица! В супи никога не ползвам чубрица /освен в топчета- в каймата/ не защото не харесвам самата подправка, а защото не я предпочитам в супи! А в какво добавям чубрица- това вече е отделна тема!
  • По вече зеленчуци- по богат и добър вкус на супата, стига да се съчетават добре и най- важното- на вас да ви харесва!
Останете си със здраве, бъдете добри и не се отказвайте, докато не сбъднете своите мечти :)
Кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК












Няма коментари: