сряда, 27 септември 2023 г.

КЕКСЧЕТА С ЯБЪЛКИ И МАСЛЕНИ ТРОХИ









В кухнята ми се разнесе сладък аромат на печени ябълки 🍎🍏, канела, орехи и масло.  
Apple crumble muffins, или на български казано - кексчета с ябълки и (маслени) трохи. Надявам се и на вас да ви харесат.

Орехите ги добавих към маслените трохи, защото обичам да ми хрупа на печени орехи, но ако не обичате- може да не ги добавите или да ги сложите в кексовата смес! Яйцата трябва да са на стайна температура!


*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: 2 яйца размер М, щипка сол, 1 чаша захар /140-150 грама/, 60 грама краве масло, 100 мл. топла вода, 5-6 грама бакпулвер, 2 пакета ванилия по 2 грама, 1 кафена лъжица канела, 2 непълни чаши брашно /общо около 170-180 грама/, 2 ябълки с общо тегло 360 грама /преди почистване/
За маслените трохи /крамбъл/: 60 грама студено краве масло, 50-60 грама брашно, 2-3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици смлени орехи, канела на вкус*
Още: капсули за мъфини*

Приготовление: първо си разтопете 60 грама краве масло, за да може леко да изстине! В купа счупете яйцата, добавете щипка сол и започнете да разбивате с миксер. Като станат на пяна, прибавете захарта и разбийте докато сместа побелее и удвои обема си.

Към тази смес налейте топлата вода, разтопеното масло и разбъркайте за кратко. Във втора купа смесете сухите съставки- пресято брашно, ванилии, бакпулвер, канела. Измийте, обелете и нарежете ябълките на малки кубчета, изсипете ги в сухата смес и разбъркайте добре.

Съединете течните и сухите съставки с нарязаните ябълки и разбъркайте със шпатула. Оставете сместа да си почива, докато приготвите маслените трохи. В купа сипете 50 грама брашно, 2-3 супени лъжици захар, смлени орехи*, канела* и разбъркайте.

Нарежете студеното краве масло на малки кубчета, прибавете към сухата смес, и започнете да мачкате с върха на пръстите си, докато сухата смес усвои маслото и се получат трохи.

Включете фурната на 170 градуса, да загрее. Във формите за мъфини поставете капсулите. С лъжица вземете от кексовата смес със ябълки и поставяте в капсулите, по равно, като гледате да не ги препълните.

Върху сместа поръсете от маслените трохи (крамбъл) и поставете формата за мъфини в загрялата фурна. Когато, леко почервенеят и от двете страни, са готови. Наблюдавайте ги, защото стават много бързо! Моите бяха готови за 15 минути. Всяка фурна пече различно!

Ако сте пропуснали рецептата за ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ С ГОТОВИ КОРИ, сега може да я видите от ТУК

Понеже много обичам канела и за това добавих и в двете смеси, но вие може да сложите само в кексовата или само при маслените трохи! Получават се вкусни и много меки, дори и на другия ден!

Горното тесто е ронливо! Като изстинат ги покривам с найлонов плик, за да не изсъхнат! Имам и за кафето☕ Останете си със здраве и сбъдвайте своите мечти :)

При интерес, може да се присъедините към кулинарните ни групи:
Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

















Няма коментари: