петък, 18 ноември 2022 г.

СЛАДКИ С ОРЕХИ И КАНЕЛА






За тези спираловидни СЛАДКИ С ОРЕХИ И КАНЕЛА, ми даде рецептата една баба от съседния блок. Същата жена, от която получих и рецептата за БЕЛИ СЛАДКИ- постни.

Сладки, от едно време и много, много вкусни! Обожавам, когато в кухнята ми се разнесе аромат на канела и ми напомня за празници.

Ако, са ви останали белтъци, може да ги оползотворите в тези сладки. Горещо ви ги препоръчвам! В оригиналната рецепта се ползва 1 пакетче жива мая /42 грама/, но понеже ми се стори много за това количество продукти /брашно/ и ползвах 1 пакет суха мая от 7 грама.

В по стари постове съм обяснила, поради какви причини не ползвам прясна мая!

*Чаша с вместимост 100 мл.

Необходими продукти за тестото: 180 грама свинска мас, 14 супени лъжици прясно мляко /1 чаша/, 1 пакет суха мая /7 грама/ или 21 грама прясна козуначена мая от кубче, 7 супени лъжици захар, около 400 грама пресято брашно, 1 пакет ванилия от 3 грама. За поръсване: пудра захар

За плънката: около 200- 250 грама ситно смлени орехи, 2 белтъка, 1 1/2 чаши захар, 1 пакет ванилия 3 грама, 1 чаена лъжица канела. Още: стреч фолио.

Приготовление: В купа сипете маята, 1 супена лъжица захар, прясното мляко, 4-5 пълни супени лъжици брашно, разбъркайте и оставете за 2-3 минути да се активира. След това добавете останалата захар /6 супени лъжици/, ванилия, свинската мас и започнете да добавяте малко по малко от пресятото брашно.

Разбъркайте добре, да не останат бучки. В началото, тестото е ронливо, но като почнете да месите и да добавяте малко по малко от брашното, тестото ще се събере. Трябва да е нелепнещо, нито прекалено твърдо, нито много меко тесто.

При мен, количеството брашно беше точно 400 грама. При всеки, може да е различно! Разделете тестото на две равни части, оформете на топки, покрийте със стреч фолио или чиста кърпа и оставете да си почине за 20- 30 минути.

През това време си пригответе плънката. Към 2 белтъка добавете половината захар и разбийте с телена бъркалка, докато стане на пяна и побелее, но НЕ като за целувки! Добавете смлените орехи, останалата захар, 1 пакет ванилия, 1 чаена лъжица канела и разбъркайте добре да се смесят съставките.

Трябва да се получи гъста смес. Разточете топките тесто една по една, като леко сте набрашнили плота и сте поръсили малко брашно върху тестото. Разточват се с дебелина 4-5 мм.

Плънката се разделя на две. Половината от плънката разпределете равномерно върху разточеното тесто и навийте на руло. Отрежете 2-3 пласта стреч фолио /с по голям размер от рулото/, поставете едно върху друго пластовете и овийте рулото, стегнато като бонбон, като усуквате краищата на фолиото.

Поставете в хладилник да се стегне. С второто руло процедирайте по същия начин. Първото руло сложих във фризер за 20 минути, за да се стегне по бързо. Включете фурната на 190- 200 градуса да загрее.

Рулата изкарайте от хладилника, едно по едно, посредствено преди печене. Изкарайте първото руло, махнете фолиото и с помощта на остър нож нарежете с дебелина 5 мм /моите станаха 7 мм/.

За това , количество мая /7 грама суха/, с дебелина 7 мм се получиха добре! Покрийте тавата с хартия за печене и наредете канелените охлювчета на разстояние едно от друго и поставете в загрялата фурна да се пекат. Трябва да са леко розови, полубели!

Не ги препичайте! Стават много бързо, за 10- 15 минути. Готовите сладки изкарайте от фурната и оставете леко да се охладят. Изкарайте от хладилника второто руло и нарежете по същия начин и опечете.

Рецептата за БЕЛИ СЛАДКИ- ПОСТНИ, може да видите от ТУК

Готовите сладки поръсете с пудра захар. Ето, я и оригиналната рецепта:  "СЛАДКИ С ОРЕХИ

Продукти за тестото: 150 грама свинска мас, 10- 12 супени лъжици прясно мляко, 5-7 супени лъжици захар, 1 пакетче жива мая /42 грама/, брашно колкото поеме. 

Прави се плънка от: 2 чаени чаши счукани орехи, 2 белтъка /разбити, малко/, 1 чаена чаша захар, 1-2 ванилии и малко канела"

Благодаря ви, за отделеното време :) Бъдете живи, здрави и следвайте мечтите си! Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
























Няма коментари: