вторник, 7 декември 2021 г.

БЕЛИ СЛАДКИ- ПОСТНИ





Рецептата ми я даде една баба от блока, така наречени БЕЛИ СЛАДКИ и аз запазих името. Бабата на свой ред е взимала рецептата преди много години от бабата на нейна позната- балерина.

 Подходящи за ПОСТИ или просто ей така да ги приготвите, когато ви се хапва нещо сладичко. Първо ги опитах, когато ги раздаваше за задушница и ми допаднаха. С малко продукти и много лесни.

Тестото е ронливо, но следвайте рецептата за да разберете как да "съберете" тестото. Рецептата е с мерителна ЧАЕНА ЧАША, но аз ползвах ВОДНА ЧАША / с вместимост 200 милилитра/!

Каквато и чаша да ползвате с нея мерете всички продукти. За оформянето на курабийките се ползва чаена лъжица, а аз ползвах и супена!

Водна чаша с вместимост 200 милилитра*

Необходими продукти: 1 чаша ситно смлени орехи, 1 пълна чаша пудра захар, 1 чаша олио, 2 чаши не пълни брашно, *чаена или супена лъжица за оформяне на сладките.

Да, олиото е единствената течна съставка и НЕ, не стават мазни! Набухвател също не се ползва! В купа сипете смлените орехи, пудрата захар, олиото и разбъркайте с лъжица до еднородна смес.

Добавете първата чаша брашно, разбъркайте. Накрая добавете и втората чаша и разбъркайте много добре да усвои сместа съставките. Включете си фурната на 190- 200 градуса /зависи колко е силна фурната/, да загрее.

Тавата която ще ползвате, покрийте с хартия за печене. За да е по лесно, първо смачкайте на топка и след това "отворете" и внимателно постелете в тавата. Гребнете с лъжица от сместа, леко изгладете по края, така че да падне излишното, притиснете с палец върху сместа и внимателно извадете от лъжицата върху хартията.

Това става, като леко се притиска и с плъзгане на палец или показалец се изкарва от срещуположната страна на дръжката. Може да звучи дълго и трудно, но не е! Внимавайте да не се разпадне / има такава вероятност ако не се оформи добре/, че е ронливо тесто!

Наредете ги едно до друго, като оставите малко разстояние между тях и сложете да се пекат. Времето за печене може да е между 15- 20 минути в зависимост от фурната. Не трябва да се препичат много!

Цветът трябва да е от бяло до леко розовеещо. След, като се опекат, не бързайте да ги "отлепвате" от хартията. Изчакайте поне 10- 15 минути! След, като ги приготвих най учудващото беше за мен, че моят мъж ги подкара.

Директно взима металната кутия, в която бях ги подредила и за компания с прясно мляко... Явно защото се топят в устата :) А бабата ми даде още една рецепта, която също ще споделя много скоро.

Предлагам ви и една рецепта за ШИП- ШАК КУРАБИЙКИ от ТУК

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК










1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
Прекрасни са тези постни сладки.При това много лесни за приготвяне.Ще очаквам и другата рецепта.Надявам се ,че и тя е интересна и много вкусна.
Поздрави, бъдете здрави !