неделя, 12 декември 2021 г.

СЛАДКИ ГЪБКИ






Сладки гъбки приготвих да се подсладим. Ето ви една класика, която се приготвя и много лесно. Ама се получиха по добре даже от това, което очаквах. Някои, може да ползват свинска мас вместо краве масло, но на мен така по ми допадат.

Ползвах два вида нишесте, плюс брашно /ползвах каквото имах/. Ще напиша точната рецепта, а вие вече си преценете, дали да ползвате двата вида нишесте, дали само един вид, дали да има и брашно, или свинска мас.

При всяка промяна на рецептата, количеството брашно, нишесте може да е различно! За да не станат твърди, тестото трябва да е меко, НЕ лепнещо! Сега, половината оставям вкъщи, а другата половина ще занеса на работа и да имам за кафето :)

*Чаша с вместимост 200 мл. / водна чаша/.

Необходими продукти: 2 яйца, 200 грама краве масло на стайна температура, 1 пакет пшенично нишесте натурално 60 грама, 1 пакет царевично нишесте ванилия 70 грама, 1 чаша пълна пудра захар, около 350 грама брашно, 1 пакет ванилия /не е задължително, ако ползвате нишесте ванилия/, 1 пакет бакпулвер / да не е повече от 10 грама/, капачка от шише*, за потапяне на капачката /шарка/- какао или канела, може и "сухо" кафе.

В купа сложете мекото масло, пудрата захар и разбъркайте докато маслото усвои захарта. Добавете яйцата счупени едно по едно и продължете да разбърквате с лъжица до гладка смес.

Следват двата вида нишесте, ванилия, бакпулвер и половината от посоченото количество брашно предварително посято брашно. Започнете да месите на ръка, като останалото количество брашно се добавя малко по малко!

Ако мерите брашното с чаша, трябва да е около две чаши и половина /2,5/. Трябва да се получи меко, но не лепнещо тесто! За това се добавя малко по малко брашното, защото при всеки количеството може да е различно!

Включете си фурната на 180 градуса да загрее. Тавата, която ще ползвате покрийте предварително с хартия за печене. Ползвах тавата на фурната. Късайте от тестото и оформете на топки големи, колкото орех и наредете върху хартията, на разстояние едно от друго, защото ще бухнат.

Ако сте пропуснали рецептата за БЕЛИ СЛАДКИ- ПОСТНИ, сега може да я видите от ТУК

Потопете капачката или гърло на бутилка в какаото или канелата и направете отпечатък върху всяко топче, като леко притиснете и леко завъртите капачката. Ползвах какао и канела. Накрая , колкото по небрежно ги "украсявах" сякаш толкова по приличаха на истински ;)

Сложете да се пекат, като не се отделяте на по далеч от кухнята, защото стават бързо! Моите бяха готови за 15 минути. Трябва да са бели, да не се препичат! Тогава и няма да са твърди!

След като изстинат, може да ги приберете в метална кутийка. Сега отивам да се подсладя, че ми престои още вкусотийки да приготвя. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК








Няма коментари: