събота, 3 декември 2022 г.

УСУКАН ТУТМАНИК ИЛИ ПИТКА

 







От кога ми се хапваше, домашно тестено изделие, ама не какво да е, а с масло и сирене. Свърши хлябът и си викам, че сега е моментът.

Запретнах ръкави, тъкмо и за закуска да има. "Ама, то било много вкусно и е като памук. Как се получи така?", рече главата на семейството.

Желание и капчица любов♡

Необходими продукти: 3 яйца /1 жълтък заделете за намазване/, 200 мл. топло /не горещо/ прясно мляко, около 70 грама заквасена сметана / 2 препълнени супени лъжици/, 1 пакет суха мая от 7 грама, 1 супена лъжица захар, 2 супени лъжици олио, около 650 грама пресято брашно, 1/2 / 0.5/ супена лъжица сол,  80- 90 грама краве масло, около 250 грама надробено сирене- за поръсване.

Начин на приготвяне: в купа сипете сухата мая, 1 супена лъжица захар, половината прясно мляко, 5-6 супени лъжици брашно и разбъркайте на кашичка.

Счупете яйцата, като заделите единия жълтък за намазване. Заделения жълтък, не го разбивайте още от сега, за да не засъхне! Яйцата винаги ги чупя, едно по едно в шола и прибавям в купата.

Добавете останалото прясно мляко, 2 супени лъжици олио, заквасената сметана и разбъркайте с лъжица. Заквасената сметана, може да замените с кисело мляко. 

Започнете да добавяте малко по малко от брашното, като продължите да разбърквате с лъжица. След, като добавите половината от брашното, тогава поръсете със сол.

Когато стане трудно за разбъркване с лъжица, тогава започнете да месите на ръка. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто. Количеството брашно зависи и кой вид ползвате, големината на яйцата, сметана или кисело мляко!


Готовото тесто поставете в купа, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си. Зависи, колко е топло помещението, между 45- 60 минути.

При мен втаса за 45 минути. Преди да започнете да работите с готовото тесто, си пригответе другите продукти. Разтопете кравето масло на средна температура и оставете на страна, леко да изстине, защото не трябва да е горещо.

В малка купичка, надробете сиренето, с помощта на вилица. Доуместете втасалото тесто и разделете на 4 равни по големина топки. Покрийте ги с кърпа за да не изсъхнат.

Вземете една топка и я разточете, като по малко поръсите плота и тестото  с брашно. Разточете с дебелина около 5-6 мм, с големина около 20- 22 см. Разточеното тесто намажете с разтопено краве масло и поръсете със сирене.

Втората топка тесто разточете по същия начин и поставете върху първата кора, която е намазана с масло и поръсена със сирене. Гледайте що годе да са еднакви по големина, за да може втората да покрива добре първата кора.

С третата топка тесто процедирайте по същия начин. Четвъртата кора, като се постави най- отгоре, не се маже и не се поръсва със сирене. С помощта на остър нож или нож за пица, нарежете тестото на ленти.

При мен излязоха 7 ленти, широки около 3 см. Всяка лента усучете, като хванете двата края и завъртите в срещуположни посоки. Наредете всяко усукано тесто в тава покрита с хартия за печене, едно до друго.

Предлагам ви една рецепта за ПИЦА, от ТУК

Тава с диаметър 28 см. Към заделения жълтък, добавете няколко капки олио, 1 чаена лъжица прясно мляко и разбийте за кратко с вилица. Намажете равномерно тестото и поставете в студена фурна.

Включете фурната на 180 градуса, с горен и долен реотан. Ако от разтопеното краве масло ви е останало, може да го добавите към жълтъка, вместо олио, но имайте в предвид, че кравето масло изгаря по бързо!

Готово е, когато се зачерви и от двете страни- около 35- 45 минути. Всяка фурна пече различно. Наблюдавайте печивото. Кухнята ми ухае на масло, сирене, уют. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Вкусотия в чиния, от ТУК













Няма коментари: