неделя, 4 декември 2022 г.

ЛЕСНО РУЛО ОТ БИСКВИТИ С ВКУС НА КАРАМЕЛ

 









За този вид руло, не се изисква печене, варене и кой знае какви умения, но резултатът е много добър. Освен, че се приготвя бързо е и ефектен.

Тези, които обичат вкусът на карамел и са по бързите сладкиши, препоръчвам да го пробват. Не е задължително да ползвате същите бисквити, които ползвах!

Може да са по ваш вкус- с вкус на мед и орехи, масло, сметана, какао, маслени, овесени и други.

Необходими продукти: 1 пакет бисквити от 200 грама "Детство мое", 1 кутийка карамелено кондензирано подсладено мляко /варено/ от 397 грама, 1 кутия от 200 мл. течна сладкарска сметана 30 % /студена/, 1 пакет крема сирене от 125 грама, 1 кафена лъжица канела /по желание/, 2 пакета ванилия по 3 грама, 60- 70 грама кокосови стърготини + за поръсване, 100 грама тъмен шоколад, 1 чаена лъжица олио. Още: стреч фолио, захарни конфети микс- за украса или нещо по ваша фантазия

В купа сипете карамеленото кондензирано мляко, студената течна сметана, 2 ванилии, канела и разбийте с миксер до еднородна смес, за 2-3 минути. Добавете крема сирене, 60- 70 грама кокосови стърготини и отново разбийте, до гладка смес.

Половината бисквити ги смелете в кухненския робот, а другата половина начупете на ръка и ги добавете към готовия крем. Разбъркайте добре с лъжица. В поднос поставете стреч фолио на два, три пласта, така че да излиза от подноса.

Прехвърлете сместа върху фолиото, увийте и оформете стегнато руло. Аз оформих, по скоро, като правоъгълник. Поставете в хладилник, да стегне, докато приготвите глазурата. 

Начупете шоколада, поставете в малка касерола заедно с 1 чаена лъжица олио и поставете върху котлона. Може да го разтопите на водна баня или като мен- директно върху котлона, на ниска температура.

Бъркайте, докато се разтопи шоколадът, и дръпнете от котлона. Оставете за няколко минути да се охлади и леко да стегне. Ако полеете рулото, докато е горещ шоколадът, ще се стече напълно и няма да, може да се задържи върху рулото. 

А, ако е много стегнал и изстинал, ще е трудно да се нанесе върху сладкиша. Изкарайте карамеленото руло от хладилника, внимателно отстранете фолиото и поставете отново в подноса.

За да не се цапа подноса, може да го покриете с алуминиево фолио, преди да сложите рулото. Директно от касеролата полейте равномерно рулото или с помощта на лъжица, напръскайте, като движите лъжицата на ляво и дясно над рулото.

Предлагам ви и една стара рецепта за СЛАДКИ С ОРЕХИ И КАНЕЛА, от ТУК

Върнете в хладилника да стегне за няколко минути. Поръсете с кокосови стърготини, захарни конфети или нещо по ваша фантазия. Съхранете в хладилник. Изкарайте посредствено, преди консумиране.

Разреза направих с остър нож, който преди това намокрих. Парче за теб, парче за мен с едно силно, черни кафе еспресо. Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)

Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК











Няма коментари: