събота, 12 януари 2019 г.

" МУСАКА "

МУСАКА НЕ СЪМ ПРАВИЛА ОТДАВНА ! СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ! НО КАКТО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА Е ПО НАШ ВКУС ! МАЛКО ПО РАЗЛИЧНА ОТ ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА ! С МАЛКО ПО ЛЕКА ЗАЛИВКА !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
☑  Картофи 700 гр.
☑  Кайма смес 500 гр.
☑  Лук 1 глава/ среден/
☑  Морков 1 брой / среден/
☑  Чесън 3 скилидки
☑  Цели домати /от консерва/ 400 гр.
☑  Олио 100 мл.
☑  Яйца 3 броя
☑  Кисело мляко 350 грама
☑  Черен пипер млян, чубрица, червен пипер , сол
По желание магданоз !

Приготовление : картофите се обелват , измиват , нарязват на кубчета и се полуизпържват в мазнината с малко сол и черен пипер. Прехвърлят се в подходяща тава . В същата мазнина се запържват ситно нарязания лук, моркова нарязан на малки кубчета  чесъна /накълцан/ и сол на вкус.

 Прибавят се каймата ,черен, червен пипер и чубрица. Който обича лют червен пипер може да добави! Разбърква се от време на време.

Като се позапържи и каймата , сместа се сваля от огъня и по желание може да поръсите с магданоз . Но аз не сложих ! Каймата се сипва върху картофите / равномерно/ А върху каймата се редят доматите от консерва .Може и с пресни домати. Но имайки предвид че сега не им е сезона и не са много надеждни мисля, че от консерва е по добро решение ! Редената мусака се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна около 40 мин. / зависи и от фурната/

През това време се приготвя заливката .В подходяща купа се разбиват яйцата с щипка сол. Добавя се киселото мляко и отново се разбива с телената бъркалка до еднородна смес.
Мусаката се залива със сместа / заливката/ Доизпича се до златисто !



                                                     ДОБЪР АПЕТИТ !

Няма коментари: