неделя, 13 януари 2019 г.

" МАРУСЯ "





ЗА ЗАКУСКА МИСЛЕХ ДА СПРЕТНА НЕЩО ДРУГО, НО НА МЪЖОТО МУ СЕ ЯДЯЛО КРЕНВИРШИ.
АЗ СЪЩО ОБИЧАМ , НО ДНЕШНИТЕ КРЕНВИРШИ НЕЩО НЕ МИ ВДЪХВАТ ДОВЕРИЕ !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
☑ Брашно около 500- 550 гр.
☑ Суха мая 1 пакет/7 гр / или 1/2 кубче /
☑ Захар 1 ч.л.
☑ Олио 3 с.л.
☑ Вода хладка 250 мл
☑ Сол 1 ч.л. непълна
☑ Яйце 1 брой
☑ Кренвирши 3 броя/ нарязани на половина 6 броя/
☑ Маково семе за поръсване

Приготовление : пресява се брашното и се прави кладенче. Продуктите трябва да са на стайна температура! В кладенчето се сипва маята , захарта и малко вода. Разбърква се с лъжица/да се разтопи захарта и маята/, като се взема по малко от брашното, да стане на кашичка. 

Ако е с кубче мая се оставя малко да се активира! След това се добавят : белтъка / жълтъкът се оставя за намазване/, олио , останалата вода и солта. Замесва се тесто, с мекота на ухо.

Откъсват се топки големи колкото нектарини .Всяка топка се взема с намаслени ръце се прави на "фитил " между дланите. По един "фитил" за всеки кренвирш. Навива се около всеки нарязан на 2 кренвирш.
Марусите се редят върху тава покрита с хартия за печене . Оставят се да втасат на топло, докато удвоят обема си. Или както направих аз : се слагат във предварително загрята фурна на 50 градуса  / като втасвало/.
След , като втасат фурната се усилва на 180 градуса . Кренвиршите се изкарват от фурната,  намазват се с жълтък и се поръсват с маково семе и отново се поставят във фурната. Пекат се до като се зачервят и от двете страни /около 40 минути/.

Времето за печене зависи и от фурната! Добър ни апетит!





                                                               

Няма коментари: