неделя, 24 март 2019 г.

" СЛАДКИ ХАПКИ "






Това тестено изделие е нещо подобно на бухтички. Но се заливат със захарен сироп. Бомба от калории. Но, като ни се хапва ...няма как!
Необходими продукти за тестото:
 ☑ Брашно 520 грама   
☑ Хладка вода 500 мл
                                       ☑ Суха мая 1 пакет 7 гр                                    
☑ Захар 1 с.л.             
☑ Сол 2 гр.                 
За сиропа :                            
   ☑ Захар 500 гр.            
☑  Вода 400 мл.        
                 ☑ Лимонена киселина 1/2 к.л.
Още: олио за пържене
Първо пригответе сиропа. В тенджера върху котлона сложете водата и захарта. Включете на средна температура. Когато сиропа заври, разбъркайте да се разтопи захарта.
След, като се разтопи, добавете лимонената киселина/ може и резен лимон/. Оставете така още няколко минути и оставете да изстине. Докато сиропът изстива пригответе тестото.
В подходяща купа сипете пресятото брашно, направете "кладенче". Добавете и другите съставки: сол, захар, мая и хладка вода. Разбъркайте.Трябва да се получи лепкаво тесто.
Загънете със стреч фолио  и оставете на топла около 35-40 минути. Ще видите образувалите се "мехурчета ". В дълбок съд върху котлона на средна температура, загрейте олио.
С помощта на 2 чаени лъжици вземете от сместа и пуснете в сгорещеното олио. Позапържете ги и от двете страни. Като придобият златисто -кафеникав цвят, вземете с решетъчна лъжица. Изцедете добре и ги пуснете в захарния сироп за 3-4 минути, ако искате да останат хрупкави. А , ако искате да са по меки оставете ги за по дълго. Поднесете в чиния. Процедурата се повтаря, докато свърши тестото.
                                                        Може да намалите дозата.






                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ !

Няма коментари: