неделя, 30 юни 2019 г.

" Конфитюр от кайсии "



Приготвям без варене на бурканите! Тази година пак нямахме кайсии! Купих ги от производител. Пишеше " Кайсии бадемки " На вид дребни, но много сладки. Този конфитюр е подходящ за сладкиши , палачинки , а защо не и за сос към месни ястия. Начина на приготвяне е най лесния и бързия който приготвям от години . Мама приготвя по този начин.
Необходими продукти:
За 2 кг плод / кайсии/
☑ Захар 500 грама
☑ Прясно изцеден лимонов сок 1 супена лъжица */ ако нямате , може и 1/2  чаена лъжица лимонова киселина/
Още :
Предварително измити и подсушени буркани с винтови капачки * Подберете добре узрели , но не и" повредени " кайсии. Първо добре измийте кайсиите под силно течаща чешма. Потопете ги за кратко в съд с гореща вода , а после в ледено студена.

Ще се обелят по лесно! Така беля и домати. Обелете ги и ги нарежете  на две. Моите бяха много дребни за това ги нарязах на 2. Може да ги нарежете на кубчета, ако са по големи и не искате цели плодове.

Сложете ги в подходяща тенджера, най добре в съд в който ще варите плодовете и поръсете със захарта. Разбъркайте. Сложете капака и поставете в хладилник за една нощ. Плодовете ще пуснат своя сок , който ще е достатъчен за варенето им.

Ако нямате време да оставите плодовете да престоят, трябва да добавите вода. Не искам да ви подвеждам, като ви кажа количеството вода, защото аз винаги ги приготвям по този начин. 

Сложете тенджерата на котлона и пуснете на средна температура. Когато заври, почва да се получава пяна. Отпенвайте с дървена лъжица. Периодично разбъркайте. Когато плодовете поомекнат сложете ги в гевгир, като под гевгира сте сложили подходяща купа.

С дървена лъжица леко ги намачкайте и върнете обратно в тенджерата изтеклия се сок и част от плодовете. Намалете котлона на най слабото ниво, защото конфитюра ще почне да бълбука и пръска!








Разбъркайте отново. Когато конфитюра стигне желаната от вас гъстота добавете 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок или 1/2 чаена лъжица лимонена киселина. Може да направите проба, като върху суха чиния сипете малко и направите бразда /пътечка /, която не се затваря. 

Значи конфитюра е готов. След, като сложите лимоновия сок разбъркайте около минута и изключете котлона. Някои пълнят в затоплени буркани. Но аз слагам бурканите в един поднос близко до котлона / и да ми е по лесно да ги пълня.

Вземам буркан и го държа над парата която излиза от тенджерата и с подходяща лъжица по най бързина начин пълня и затварям бурканите.

Внимание! Ползвайте ръкавици! Аз слагам ръкавица само в едната ръка в която държа буркана. Преди да ги затворите, добре избършете отвора на буркана ако по него има от конфитюра. Обръщате с капачката надолу и поставяте върху предварително постлана кърпа и отгоре също загънете. Това е моят метод! Бързо, лесно, без варене!

ОПИТАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Или да се присъедините към кулинарната ни група :
" Вкусотия в чиния " https://www.facebook.com/groups/520103771725772/
П.С. Моля , в групата да се включат само хора , които имат желание да се учат и да показват свои лични снимки и рецепти!




1 коментар:

Анонимен каза...

Чудесен конфитюр. Аз го правя по същия начин, но на няколко етапа. Варя 10-15 минути и оставям да се охлади. На другия ден продължавам, но вече съм се ориентирала за гъстотата. Накрая насипвам горещ и обръщам бурканчетата за 15 минути.