четвъртък, 26 септември 2019 г.

СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА






Времето захладя и аз нямам търпение да приготвя топла супа. От кога се каня на тази червена леща. Купих от нашия пазар и приготвих , както винаги по НАШ ВКУС. Много бързо се свари!
Необходими продукти:
✔ Червена леща 300 грама
✔ Зрял лук 1 малка глава
✔ Зелена и червена чушка по 1 брой по малки
✔ Картоф 1 брой /ако са много малки, 2 броя/
✔ Морков 1 брой
✔ Скилидки чесън 3 броя
✔ Олио 5 супени лъжици
✔ Брашно 1/2 супена лъжица
✔ Доматен концентрат 1 чаена лъжица
✔ Червен пипер *
✔ Чубрица *
✔ Сол *
✔ Вода *
Измивам лещата, сипвам в подходяща тенджера и наливам вода /два пръста над лещата / Слагам на котлона да се вари, първо на висока степен, като заври намалям на средна температура. 

Докато къкри си приготвям зеленчуците: почиствам, измивам и накълцвам лука на дребно, моркова го настъргах на едро ренде / може да се нареже и на малки кубчета/

Когато лещата е полуготова , вземам от котлона тенджерата и прецеждам през гевгир. Слагам суха тенджера на котлона / ако има вода, пръска/, наливам олио 3 супени лъжици. Като загрее олиото добавям лука, моркова и разбърквам.

Обелвам, измивам и нарязвам картофа на малки кубчета, чушките  на дребно, двете скилидки чесън на тънки плочки и добавям към лука и моркова. Разбърквам до като леко поомекнат. 

Добавям доматения концентрат, разбърквам. Като си пусне цвета добавям брашното и при постоянно бъркане на ниска температура, като леко и то си промени цвета.  Наливам вода около 300 мл.

Усилвам отново котлона. Когато вече заври водата, сипвам лещата и доливам топла вода още 1.200 литра. Оставям да покъкри на слаб огън. Тук е мястото да кажа, че по желание може да добавите бульон / пилешки, например/.

Добавям сол /аз сложих 1 супена лъжица, непълна/. Може да овкусите по ваш вкус. Когато всички продукти поомекнат, ако ще пасирате супата, сега е моментът.

Аз не я пасирах! След пасиране върнете отново на котлона на ниска температура за 1-2 минути. В малка касерола загрейте 2 супени лъжици олио /може и краве масло/, добавете червен пипер, разбъркайте и вземете от огъня.

С тази запръжка полейте супата. Пресовам скилидка чесън и пускам в супата / пресован има по силен аромат, а и лещата понася много чесън. Така я обичаме! Поръсвам с малко чубрица. По желание може да добавите и джоджен.

Ако обичате люто, може да добавите по ваш вкус! Топла, вкусна супичка. Щом мъжът ми я хареса и ме похвали ЗНАЧИ НАИСТИНА Е ВКУСНА / по принцип той, леща много не обича. Добър апетит!
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК








2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
червената леща е бърза за приготвяне.А също така е по - мека от зелената леща.Прекрасна е за крем супи или хумос с тахан.Твоята супичка е прекрасна за есенните дъждовни дни.
Поздрави сърдечни !

Birgul Ismailova каза...

Ели , много се радвам , че не пропускаш мои рецепти , дори да е най обикновенна супа ! Много ме радваш 🙂 Прегръщам те !