събота, 30 ноември 2019 г.

ВАРЕНА ЦАРЕВИЦА -- ХИТРО ВНУЧЕ





Вънка, сняг вали, а на топло до камината царевица си хапвам:) В моето детство баба доста ни приготвяше. Обожавам тази царевица. Баба сутринта слагаше върху печката на дърва да къкри. Това отнемаше може би 5-6 часа. Да, но аз нямам такава печка. Имам камина, която не я подържаме да гори толкова време- поне за сега. Реших да ползвам друг начин да си приготвя варена царевица.
Необходими продукти:
✔ Млечна или суха царевица 2 кочана
✔ Вода *
Царевицата ми е от фризера. Лятото бях сложила няколко партиди в найлонови пликове. Ако ползвате суха царевица, оронете зърната и ги накиснете във вода за няколко часа или за една нощ.
Когато царевицата се размрази с помощта на остър нож " настъргах " зърната, като  изправих и хванах кочана така, че тясната част да е нагоре. Сложих в тенджера и налях вода 4-5 пръста над царевицата.
Включих котлона на макс и като завря водата намалих на минимум. Времето за варене зависи царевицата, дали е млечна или суха! По принцип се приготвя със суха царевица! Ако е от сухата, както по горе писах , едно 5-6 часа.
Ще разберете царевицата, дали е готова, като омекне напълно и зърната " цъфнат ". Моята царевица / млечна / беше готова за 30 минути! Може да направите тест, като вземете с лъжица едно зрънце и го опитате.
Другото, което искам да кажа, че сухата варена царевица е една на вкус, млечната е съвсем друг вкус! При поднасяне по желание може да поръсите със сол или захар. Всъщност, нищо сложно в приготвянето на варена царевица, но просто исках да споделя милият спомен!
Когато отида при мама на гости със сигурност ще приготвим със суха царевица!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фвейсбук :
" От кухнята на Биги "  https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour





2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
моята сестра вари млечна царевица само 5 - 10 минути.Става чудесна.Когато я варим много и я посоляваме тя се стяга.Колкото повече се вари толкова става по - твърда.А стара царевица задължително моята баба я накисваше от предната вечер във вода.Така тя набъбва и на следващия ден по - бързо се сварява.И аз си замразявам във фризера царевици.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Ели, благодаря за препоръките !Другият път бих искала да си приготвя от суха царевица !