четвъртък, 26 декември 2019 г.

БАНИЦА С ГЪБИ


Имам предложение за любителите на гъби- БАНИЦА С ГЪБИ🍄 Рецептата е на вуйна ми, братовчедка ми също я приготвя...Та от нея вземах иии...
Необходими продукти :
✔ Кори за баница 500 грама
✔ Гъби печурки 250 грама
✔ Зехтин или олио 2-3 с.л.
✔ Лимонов сок 1 с.л. или оцет
✔ Пресен лук 3 стръка
✔ Олио 60 мл /върху баницата/
✔ Черен пипер млян *
✔ Сол *
Заливка :
✔  Яйца 5 броя
✔  Газирана  вода 250 мл
✔  Щедра щипка сол
Още : вода * за бланширане на гъбите , фолио или хартия за печене
В тенджера сложете почистените / мисля, че вече съм споменавала , че не ги мия/ и нарязани на филии гъби, налейте вода колкото да ги покрие, щипка сол и лимоновия сок/  да не почернеят / или оцет и ги сложете да се бланшират за 3-4 минути.
След това ги прецедете и оставете леко да се отцедят. В тиган върху котлона загрейте 2-3 супени лъжици зехтин или олио, сипете гъбите и ги сотирайте. Измийте зеления / пресен/ лук , нарежете и прибавете към гъбите.
В рецептата е с праз, но понеже не го тачим и го замених с пресен лук /ако обичате праз - ползвайте него/ Сложете подправките черен пипер и сол на вкус, още едно разбъркване и вземете от котлона и оставете да се охлади.
Намаслете си тавата, вземате по една кора, леко я намачквате и редите в тавата половината кори.Да не са много " сбъчкани ", а малко по рехаво- за да могат добре да се опекат! Сипете равномерно плънката върху корите.




Останалите кори по същия начин ги наредете върху плънката. Загрейте 60 мл олио и напръскайте корите, олиото да цвърчи! В купа счупете яйцата, добавете щедра щипка сол и разбийте с телена бъркалка!
Постепенно добавете газираната вода, като продължете да разбивате. Полейте равномерно корите. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса в долното ниво на скарата.
Печете така около 20 минути, без да отваряте вратичката. След 20 минути, ако баницата отгоре е златиста, покрийте тавата с фолио или хартия за печене. Намалете фурната на 170- 180 градуса / в зависимост от фурната / и продължете да печете още 20-25 минути или до златисто и от двете страни.
Като мине посоченото време изключете фурната и оставете баницата така да престои 25-30 минути! След това изкарайте от фурната и обърнете тавата върху две равни по височина чинии или купи. Оставете така до пълното изстиване!  Опитайте този вариант и споделете:)







Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour



Няма коментари: