петък, 27 декември 2019 г.

ШЕКЕРПАРЕ



Идеален сладкиш за празник или делник. От кога се канех да приготвя това сладко изкушение. Време е да се отпуснем и да си угодим. Сиропиран сладкиш/ или курабийки- както им викам аз / от турската кухня.Това ми е втори опит / при първия- не бях се постарала достатъчно за формата им /. Идеята  е от Bera Tatli Dunyasi. За тези, които не са приготвяли, а искат да приготвят ще кажа, че си заслужава. Ще опиша подробно как се приготвя и ако спазвате точно рецептата - ще се получи.
* Водна чаша с вместимост 200 мл
Необходими продукти:
✔ Яйца 2 броя/ единият жълтък за намазване/
✔ Краве масло 125 грама / на стайна температура/
✔ Пудра захар 1/2 водна чаша
✔ Грис 2,5 с.л.
✔ Ванилия 1 пакет
✔ Бакпулвер 1 пакет / 10 грама/
✔ Брашно 2,5 -3 водни чаши
За сиропа :
✔ Захар 3 водни чаши
✔ Вода 3 водни чаши
✔ Лимонов сок 4-5 капки
Първо пригответе сиропа, че да има време да изстине. В касерола сипете захарта, водата, прясно изцеден лимонов сок и сложете да се вари на средна температура, като бъркате с телена бъркалка или лъжица.
Като се разтопи захарта и заври сиропа- една минута е достатъчна и вземете сиропа от котлона и оставете на страна да се охлади. В купа сложете продуктите: краве масло, грис, пудра захар, едно яйце + единия белтък / заделете жълтъка за намазване /, ванилия.
Преди да почнете да месите тестото си пресейте брашното и от него сипете при другите продукти  1 водна чаша. Започнете да месите, като постепенно добавяте другото количество брашно,  което може при всеки да е различно. При мен беше 2,5 чаши. Трябва да е меко, но не лепнещо тесто.
След, като сте омесили тестото , включете фурната на 170 градуса. Пригответе си подходяща тава, която НЕ се маже с олио. Късайте парчета от тестото /еднакви по големина / и тук вече вие решавате  каква форма да са.
Аз ги направих овални, като леко ги сплесках по средата. Наредете в тава на разстояние едно от друго, намажете с жълтък и направете с вилица шарка. Сложете да се пекат на средното ниво на скарата, докато леко покафенеят от долу, а от горе да са златисти.
При мен бяха готови за 25 минути. След, като се опекат сложете да изстинат около 5 минути и тогава полейте с вече изстиналия сироп. Всичката тънкост е у тестото. Ако не го омесите, колкото е нужно / меко и не лепнещо тесто/ има вероятност след печене да не се отлепят лесно от тавата.
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :












Няма коментари: