четвъртък, 30 януари 2020 г.

ПАНИРАН КАШКАВАЛ

ПАНИРАН КАШКАВАЛ

В едно заведение, което работех за кратко си " откраднах" начина по който панират кашкавал! Не се стича и става бързо! И с леко изменение от моя страна ми хареса още повече. Количества няма да отбелязвам, всеки да си приготви, колкото иска.
Необходими продукти:
✔ Кашкавал *
✔ Брашно *
✔ Яйце *
✔ Газирана вода 1 ч.л./ или 1 с.л., ако е по голямо количество кашкавал/
✔ Картофено пюре на люспи*
✔ Сол *
Още : олио за пържене *
Аз по принцип харесвам по твърдите кашкавали и мисля, че са идеални за панировка. Изкарайте кашкавала от хладилника и с остър нож нарежете с дебелина 1-1,5 см. по желаната от вас форма /триъгълник, кръгчета, пръчици/.
В една чиния сложете брашното с шипка сол, втората чиния разбийте яйцата с шипка сол и газираната вода, а в трета чиния или направо върху хартия / стреч фолио/ сипете картофеното пюре  на люспи.
Това картофено пюре е от тези, които се продават в пакети и най вече се ползват да се приготви на бързо картофено пюре, като се добави топло прясно мляко или вода. Обяснявам ви подробно за да не се чудите, какво е това картофено пюре.
Но пак подчертавам, че трябва да е на ЛЮСПИ / в опаковката трябва да пише " Дехидратирани картофени люспи" защото има и ситно като брашно. Първо намокряте добре парчетата кашкавал със студена вода / това е за да полепне добре брашното /, овалвате добре в брашно и изтръсквате излишното.
След това потапяте много добре в разбитите яйца и след това оваляйте в картофеното пюре. Повторете процедурата яйце и картофено пюре. Аз за да не се цапотя много с едната ръка овалвам в сухата смес, а с другата ръка в течната смес.
Или ако ви е по удобно /сухата смес, ако е върху стреч фолио/ само надигайте фолиото ту от едната страна ту от другата за да се оваля добре. Сложете панираните кашкавалени парчета в чиния или поднос и сложете в хладилник.
Така да стоят около час, да се стегнат. Хубаво е по от рано да го направите, докато вие вършите друга работа, кашкавала да си престои в хладилник. Когато вече ще пържите /аз ползвам дълбока тенджера/ сложете съда върху котлона, налейте олио  и включете на средна температура /моят котлон е с 3 степени и включих на 2/ 
Когато загрее олиото, изкарайте панраният кашкавал от хладилника и пържете за КРАТКО/ секунди/  от двете страни до златисто! Сервирайте с любим сос. Добър апетит ! Беше, ли полезна тази рецепта?
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour




4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Чудесен кашкавал си панирала Биги.Не съм пробвала с картофено пюре на люспи, но съм панирала с орехи и с бадеми - настъргани на машинка за орехи малко по - едро.Добре се получава.Но не правя двойна панировка т.е. не потапям повторно в яйце.Така обаче се получава по - голяма сигурност при панирането.Записвам и твоята рецепта за проба .
Поздрави !

Анонимен каза...

Може ли тази панировка да се използва за пилешка или телешка пържола, да не се отлепва от месото. Благодаря!

Birgul Ismailova каза...

Не съм се сетила да ползвам същата панировка за меса и не мога да кажа със сигурност. Имам рецепти за панировка на свинско месо и риба, но са друг вид панировка. Непременно ще пробвам и тази за меса. Благодаря!

Анонимен каза...

Чудесно! Благодаря за идеята!
Изглежда перфектно!