Необходими продукти :
✔ Сушени смокини 20- 25 броя
✔ Смлени орехи около 1/2 водна чаша
✔ Захар 3 с.л. с връх
✔ Топла вода 150 мл
✔ Олио 1 с.л. или краве масло
* Канела 1/2 ч.л. ПО ЖЕЛАНИЕ !
Сложете сушените смокини в купа, залейте ги с топла вода /един пръст над плодовете/ и оставете да престоят около 1 час. След, като изтече това време- прецедете водата, отрежете дръжките и с показалец /от страната на отвора / ги отворете , като леко натискате на вътре !
С помощта на малка лъжица ги напълнете със смлените орехи /например : както пълните чушки / Ако обичате канела , може да добавите към орехите!
Наредете ги в малка тенджера една до друга / редят се само на един ред/ и сложете тенджерата върху котлона. В малка купичка или чаша, сипете захарта и топлата вода и разбъркайте, докато се разтопи захарта!
Полейте смокините с този сироп , добавете олиото/ краве масло/ и включете котлона на висока температура , да заври!След , завирането намалете на най ниска степен да къкри! Варете, докато си поемат сиропа / 30- 40 минути /
Прехвърлете в чиния, да изстине. Полейте ги, ако е останало от сиропа. Поднесете ги поръсени с шам фъстък, каймак или сладолед. Да ви е сладко !
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за МЛЕЧЕН ДЕСЕРТ СЪС СУШЕНИ СМОКИНИ от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги"https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги"https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
2 коментара:
Страхотен десерт Биги.Пълнила съм смокини по гръцка рецепта.Тази обаче е по - различна.Мисля,че сушените смокини ще станат много сладки ако се добави и сиропа, по - скоро и задължително според мен е да се добави и лимонов сок.Но изглежда прекрасно тази изненада със сушени смокини.Ако се направи с пресен плод сиропът ще е добър за нормална сладост.
Ели, и аз мислех че ще са прекалено сладки , но не бяха ! Сушените смокини се накисват 1 час , а и добавената захар не е много ! Но идеята с лимоновия сок ми хареса , а за пресни смокини също ми хрумна ! Благодаря ти за коментара и хрумката !Заинтригува ме и твоята гръцка рецепта ! Може би е солен вариант ?!
Публикуване на коментар