понеделник, 9 март 2020 г.

ЕТИМЕК ТАТЛЪСЪ


Не мога да кажа с точност , дали сладкишът е от турската кухня или от друга. Турското наименование е  " ETIMEK TATLISI ", което буквално означава " СЛАДКИШ С ХЛЯБ " / Но знам, че този сладкиш исках да го приготвя доста отдавна. За основа се ползват сухари, но бих казала че са малко скъпички. Вместо сухар, купих пълнозърнест тостерен хляб, който намерих на много добра цена. Основата на сладкиша винаги и задължително един и същ, както и сиропа. Но горният крем може да се приготви в различни вариации и плодове. Аз ползвах ягоди, които не бяха изобщо сладки, но за направата им в  този сладкиш са супер.
Необходими продукти:
✔ Сухари или /пълнозърнест / тостерен хляб*
За сиропа :
✔ Захар 1 чаша / 200 мл/
✔ Вода 1 чаша / 200мл/
За белия крем :
✔ Прясно мляко 1 литър
✔ Захар 1 чаша /200мл/
✔ Брашно 4 с.л. с връх
✔ Царевично нишесте 4-5 с.л. с връх или пудинг ванилия
✔ Краве масло 1 с.л.
✔ Ванилия 1 пакет
За ягодовия крем/сос/ :
✔ Ягоди около 300 грама
✔ Захар 5 с.л.
✔ Брашно 3 с.л. пълни
✔ Ванилия 1 пакет
✔ Течна сметана 200 мл.
Тавата ми е с диаметър 30х 20. Препоръчвам ви да приготвите в малко по малка тава филиите хляб ги отрязах от към облата страна за да се изравнят. Наредих ги в тавата, която побра 8 броя, но ако ще правите в по малка тава /в зависимост от размера/ ще ви трябват по малко.
Леко ги пекох на 130 градуса, колкото да изсъхнат /като сухар/. Ако ползвате сухари, не е нужно да ги печете! Оставете ги да изстинат и се заемете със сиропа. В касерола сипете захарта / 1 чаша от 200мл/ и сложете на котлона да се карамелизира .В началото не разбърквайте, а само разклащайте.
Като почне да се карамелизира, разбъркайте с дървена лъжица, докато се втечни напълно и не останат бучки! В този момент сипете внимателно 1 чаша /200мл/ вода, по от ниско като продължите да бъркате.
Внимавайте, пръска! Карамелът ще се втвърди от водата, но за кратко! Това да не ви притеснява, само си пазете ръцете и лицето! Разбъркайте докато се втечни отново около 2-3 минути,  вземете от котлона и оставете за 2-3 минути на страна и след това залейте филийките/сухарите/.
За целта може да ползвате черпак. Заемете се да приготвите белия крем /ванилия /. В  тенджера налейте прясното мляко и сложете на котлона на средна температура. Сипете захарта и бъркайте с телена бъркалка или лъжица, докато захарта се разтопи.
В купичка смесете брашното и нишестето и към тях сипете около 100 мл от млякото разбъркайте енергично да не останат бучки. Сипете кашичка при подсладеното мляко като бъркате енергично.







Не спирайте да бъркате, за да не загори. Като видите, че кремът се сгъстява- намалете котлона на най ниска степен. Когато кремът се сгъсти напълно, вземете от котлона и добавете ванилията и кравето масло/ студено/.
Разбъркайте много добре или разбийте за кратко с миксер за да стане гладък крема. Сипете крема върху сухарите и изгладете с шпатула. Оставете да изстине на стайна температура, а после приберете в хладилник.
Почистете, измийте, нарежете ягодите на две или три /зависи колко са големи / сложете в кухненския робот и ги пюрирайте. Може да ползвате и пасатор. Сипете пюрето в касерола, добавете  захарта и брашното и сложете върху котлона на средна температура.
Бъркайте непрекъснато. Като се сгъсти добавете ванилията и течната сметана -малко по малко. Бъркайте около 2-3 минути  и вземете от котлона. Сипете крема върху белият крем, който вече е изстинал.
Загладете и приберете в хладилник да стегне напълно. Най добре е да престои една нощ. Аз нямах търпение да опитам и си отрязах едно парче. Декорирайте и поднесете по ваш вкус с резенчета ягоди, шам фъстък, разтопен шоколад. Получи се семпъл , ароматен 🍓 и много вкусен сладкиш.
Препоръчвам да погледнете и тази рецепта за  " ХАЛВА ОТ МОЯ КРАЙ " от ТУК



Няма коментари: