сряда, 29 април 2020 г.

БЪРЗА БАНИЦА НА ТИГАН

ВКУСНА БАНИЦА НА ТИГАН


Импровизирах с продукти, които бяха ми останали. Предложение за закуска, която се приготвя бързо и лесно. Също така е вариант, ако в момента не разполагате с фурна! Ако са ви останали малко количество кори за баница или са накъсани / раздробени/и се чудите какво да приготвите от тях... Това е решението!
Необходими продукти:
✔ Обикновени кори за баница 3 броя
✔  Яйца 2 броя
✔  Морков 1 брой
✔  Зеленийка по ваш избор * магданоз, зелена салата 1/2 връзка
✔  Заквасена сметана 3 супени лъжици пълни
✔  Сирене 100-150 грама
✔  Краве масло 3 супени лъжици/ разтопено/
✔  Газирана вода 1 чаша с вместимост 100 мл*
✔  Щедра щипка сол *
Още : олио 1 супена лъжица, голям капак или чиния *
Аз ползвах тиган с диаметър 25 см., но вие ако имате с диаметър 20 см. още по добре! Накъсайте корите на малки парчета и сложете в купа. В друга, по голяма купа си счупете яйцата, добавете сол * и разбийте с телена бъркалка. 

Добавете  сметаната, разтопеното краве масло / да не е  горещо/ и разбъркайте. 
Надробете си сиренето, настържете моркова на едро ренде и накълцайте зеленийката и ги добавете при другите продукти.

Разбъркайте. На мен ми беше останала зелена салата и реших да импровизирам! Налейте и газираната вода и отново разбъркайте. Добавете и накъсаните кори в течната смес и разбъркайте много добре- корите да поемат течните съставки.

Върху котлона загрейте тиган с 1 супени лъжица олио- на средна температура. Сипете сместа, когато се уверите че тиганът е добре загрял. Моят тиган събра всичката смес наведнъж. След около 1 минута може да проверите, като леко повдигнете с шпатула или когато видите краищата да са златисти.

Ако прецените, че се е опекло добре от долната страна- обърнете. За целта ползвайте голям капак или чиния, като захлупите добре тигана и с едната ръка държите здраво тигана, а с другата капака- обърнете.

Внимавайте да не се изгорите! Сложете отново тигана върху котлона  и леко приплъзнете баницата в тигана. Оставете добре да се опече и от другата страна. Поднесете я топла с чаша айран.

Горещо ви препоръчвам  да погледнете и тази рецепта за ПИДЕ С ПИЛЕШКО МЕСО



1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Тази бърза баница я прави моята майка Биги.От интернет - рецепти.Но се хареса у дома понеже много често използваме корите - предимно за баница.
Чудесна е и твоята баничка.
Поздрави !