петък, 6 август 2021 г.

СПАГЕТИ С КАЙМА

 





С каймата мислех да приготвя друг вид ястие, но когато моят мъж каза че му се хапват макарони, се наложи да приготвя- СПАГЕТИ С КАЙМА. Виждам, че макарони са ми останали много малко и решавам да отворя пакет спагети, които също мнооого обичаме! 

Необходими продукти: около 200 грама спагети, 400 грама телешка кайма / може и смес/, 1 малка глава зрял лук, 2-3 скилидки чесън, 1/2 зелена чушка /може и червена/, 1 брой голям домат или около 100- 150 грама доматен сок, 4-5 супени лъжици олио, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица / непълна/ къри, 1/2 кафена лъжица черен пипер млян, 1 кафена лъжица захар, 100 мл. топла вода, сол*

В тенджера налейте вода, малко над средното ниво на тенджерата. Добавете 1 чаена лъжица сол и малко олио /около 2 супени лъжици/ и сложете на котлона на висока степен.

Когато водата заври, пуснете спагетите и разбъркайте. Спагети, макарони- не ги обичаме преварени, затова гледам да не изпусна точния момент! Разбъркайте периодично, да не залепнат и ако е нужно, намалете малко котлона, но в никакъв случай да не е на ниска температура!

Другото което искам да кажа, че спагетите / макароните/ "обичат" много вода, варете ги в обилно количество вода! Пробвайте дали са готови и ако прецените , че са- директно ги изсипете в гевгир, който сте сложили в мивката.

Пуснете студена вода да се отмият добре, като леко ги разбърквате с голяма лъжица. Оставете добре да се отцедят и захлупете с капак- да не изсъхнат! В тиган налейте олиото /4-5 супени лъжици/ и сложете на котлона на средна температура да загрее.

През това време си пригответе зеленчуците. Заготовката от зеленчуци може да приготвите преди да сложите олиото да загрее, за да ви е по лесно. Измийте и нарежете лука на ситно, чесъна, зелената чушка на малки ленти и пуснете в загрялото олио.

Разбъркайте с дървена лъжица. Когато зеленчуците си пуснат аромата и леко се позапържат /около 2-3 минути/, добавете каймата и продължете да бъркате докато стане на трохи и си промени цвета.

На този етап добавете подправките- сол /около 1/2 супена лъжица и зависи каймата, дали е предварително посолена/, къри, червен пипер. Разбъркайте докато червения пипер и кърито си пуснат добре цвета, но да не загорят!

Добавете доматения сок или прясно настърган домат /може и на малки кубчета/, захар и разбъркайте. Намалете котлона и оставете да покъкри 4-5 минути. Налейте топлата вода и оставете още малко да покъкри.

Сместа не трябва да е нито много течна, нито много "суха". Проверете как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол. Преди да дръпнете от котлона добавете черен пипер и разбъркайте.

Предлагам ви и една рецепта за ШНИЦЕЛ С КАЙМА от ТУК

Който обича, може да поръси със свеж магданоз! Сложете си в чиния порцийка спагети и полейте със сместа колкото желаете. Хапнете си сладко, сладко...

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)







Няма коментари: