неделя, 26 септември 2021 г.

ЕСЕНЕН СЛАДКИШ




 Всеки сезон е различно красив. Есента със своите пъстри цветове, като черга сякаш ме приканва да приготвя нещо пъстро, красиво и вкусно. Идеята вземах от Сашето /Sashka Dimitrova/, много добър човек и кулинар.

В рецептата на Сашето има праскови и ябълки... Праскови нямах, но ползват няколко есени плодове за да мога да събера есента в един сладкиш. Допълнително добавих и някои други неща... Вие, може да ползвате каквито плодове имате. Плодовете ми са домашни, от свекървата и майка ми. Трябваше да ги оползотворя. Първо се замислих, дали  ще се получи с плодовете, които добавих, но реших да опитам.

Ами, не съм сбъркала. Получи се. Вижте как го приготвих:

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: 200 грама сурова тиква или предварително печена, 2 средно големи ябълки, 1 голям морков, 10- 15 зърна от грозде / да не са много големи/, 3 малки яйца, 1 чаша захар, 1 чаша прясно мляко, 1/2 чаша олио, 1 пакет ванилия, 1 пакет /10 грама/ бакпулвер, 2 чаши не пълни брашно, 1 чаена лъжица канела, 5 супени лъжици смлени орехи/ или лешници/, 5-6 чаени бисквити, краве масло за намазване на тавата*. За заливката /карамелен сос/: 3 супени лъжици захар, 6-7 супени лъжици течна сладкарска сметана.

Ако ще ползвате сурова тиква трябва да я нарежете на по малки квадрати, като кибритена  кутия. Ако имате готова печена, може да ползвате по големи парчета! Кората на тиквата обелвам директно с картофобелачка.

Намажете тавата обилно със студено краве масло, включително и стените. Наредете парченцата тиква, като между тях оставите равно, празно разстояние. Начупете бисквитите и небрежно ги сложете между парчетата тиква.

Измийте и обелете ябълките и моркова. Нарежете ябълките на дребни кубчета, а моркова настържете на едро ренде и поставете в купа. Към тях добавете канелата, орехите /лешниците/, разбъркайте и оставете на страна.

В дълбока купа счупете яйцата, добавете захарта и започнете да разбивате с миксер. Разбиването продължава около 5-6 минути, докато сместа се сгъсти и удвои обема си. Добавете олиото, прясното мляко и разбийте за кратко на по ниски обороти.

Пресейте си предварително брашното. Ползвах брашно тип 400, за сладкиши. Към него прибавете ванилията, бакпулвера, разбъркайте и сипете на веднъж в купата. На този етап може да разбъркате и на ръка.

Разбъркайте добре до еднородна смес. Ако ще разбивате с миксер, то първо разбъркайте малко с бъркалките без да включвате, защото ще се вдигне пушилка от брашното ;) Готовата смес сипете върху наредената тиква и бисквити.

Върху сместа сипете ябълките и морковите и внимателно разбъркайте с лъжица. Измийте зърната грозде и тук таме ги  потопете леко в сместа. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса.

Всяка фурна пече различно. Аз пекох първите 20 минути само на долен реотан. След 20 минута включих на горен и долен реотан. Общо пекох 40 минути. Наблюдавайте сладкиша след 30 минута.

Проверете с клечка за зъби. След, като клечката излезе суха, изключете фурната. Оставете да престои така 5 минути. Внимавайте да не се препече! Изкарайте върху дъска и оставете добре да изстине.

След около 30 минути , може да го обърнете в поднос / по желание/ или да оставите просто така. За да е по лесно, първо прекарайте нож през тавата и тогава обърнете. Може да поръсите с пудра захар, ако желаете.

Предлагам ви и една рецепта за БУХТИ ОТ ТИКВА от ТУК

Аз реших да приготвя карамелен сос и да полея сладкиша. В касерола върху котлона разтопете захарта. Трябва да няма бучки и да се вечни на пълно. Гледайте и да не загори! Горещия карамел дръпнете от котлона.

Веднага добавете течната сметана, лъжица по лъжица, като не спирате да бъркате. Като стане еднородна смес полейте върху сладкиша. Поднесете си един есенен вкус и цвят... За мен с чаша черно кафе :)

Стана богат и ароматен сладкиш. Карамеления сос е колкото леко да се сиропира и усеща карамела, ако искате удвоете дозата / на мен ми беше добре/. От сърце благодаря на Сашето за този сладкиш.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК











Няма коментари: