понеделник, 20 септември 2021 г.

КАДАИФ С КРЕМ И СИРОП

 



Сладкиша със сироп да е и крем да има. Обожавам всякакви сиропирани сладкиши. За целта ползвах печен кадаиф тъй като в нашият град суров не съм виждала. А и този ми беше на една ръка разстояние и си чакаше в шкафа на кухнята.

Трябваше така да го скалъпя, че да се стегне ама и сироп да има. И агнето да е цяло и вълкът да е сит :) Но ако вие разполагате със суров кадаиф, а искате да пробвате тази рецепта- не се притеснявайте.

По време на рецептата ще ви обясня.

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: 250 грама печен кадаиф, 60 грама краве масло, около 80- 100 грама смлени орехи, лешници /по желание/

За сиропа: 1 чаша захар, 1 чаша вода.

За крема: 900 мл. прясно мляко, 1 чаша захар, 8 супени лъжици натурално нишесте, 1 пакет ванилия, 50 грама краве масло.

Посоченото количество за сиропа е малко, но това е защото ще се прави и с крем! Ако се прави само със сироп, в опаковката е дадено количеството- за 250 грама топки печен кадаиф- 750 грама захар, 750 грама* вода.

Начупете кадаифа на ситно. В тиган сложете маслото и оставете да се разтопи на средна температура. Внимавайте да не загори! Щом се разтопи веднага добавете кадаифа и разбъркайте с дървена лъжица.

Ако обичате с ядки, добавете и тях. Тук е моментът да кажа, че ако ползвате суров кадаиф трябва да бъркате докато леко покафенее! Но ако ползвате като мен печен кадаиф е достатъчно само от всички страни да поеме от разтопената мазнина и дръпнете от котлона.

Половината кадаиф сипете в тава и с помощта на лъжица притиснете да стане равно. Аз ползвах тава с падащо дъно с диаметър 25. В касерола поставете захарта за сиропа и поставете на котлона на средна температура.

Тук ще правим един вид- сироп- карамел. Като почне захарта да се топи първо леко раздрусайте съда , а после започнете да бъркате с дървена лъжица. Внимавайте да не загори, защото ще горчи!

Ако има бучки, леко ги намачкайте с лъжицата. Когато захарта се втечни на пълно и се получи карамел, дръпнете съда от котлона и сипете внимателно водата. Внимание! Карамелът за кратко ще се втвърди, но това е нормално.

Върнете съда на котлона и бъркайте докато отново стане течно. Дръпнете и оставете на страна леко да се охлади. След 2-3 минути леко сиропирайте "блата" от кадаиф с половината от сиропа.

В друга малка тенджера сипете нишестето, захарта и започнете да бъркате с телена бъркалка като наливате прясното мляко. След като разбъркате добре и няма бучки тогава поставете на котлона на средна температура. 

Бъркайте докато почне да се сгъстява. Добавете ванилията бъркайте още около минута и дръпнете от котлона. За да е по гладък крема, може за 2-3 минути да разбиете с миксер. След това още докато е горещ добавете кравето масло и разбъркайте да се разтопи.

Горещия крем сипете внимателно върху кадаифа и изравнете. Останалия кадаиф поръсете равномерно върху крема и оставете така до пълното му изстиване. След като изстине леко сиропирайте с останалия сироп и приберете в хладилник.

Предлагам ви и една рецепта за ТЮЛ ПЕРДЕ ТАТЛЪСЪ от ТУК

Ще му трябва поне около 4-5 часа. Но аз , нали нямам търпение да опитам... Разреза го направих още на първия час ;) /както си личи и по снимките/. Може да поднесете поръсено с още орехи или топка сладолед, каймак... Но имайте в предвид, че има и крем, да не дойде в повече.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес , може да се присъедини към новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ/ CULINARY PASSION от ТУК 






Няма коментари: