неделя, 19 септември 2021 г.

РОШАВА БАНИЦА

 




Рошава баница или баница ХАОС :) Реших така да я кръстя заради вида... Но външният вид да не ви лъже, защото баницата е много вкусна. Щях да правя ЦИГАРА БЮРЕК, но корите се оказаха така залепнали, че се късаха...

Но самите кори са предварително печени и каквато баница да направите с тях ще е много вкусна. Няма нищо общо с обикновените кори. Та сега да ги хвърлям, ли? Баница ще има. Дано да ви е от полза, ако и на вас ви се случи да попаднете на кори които се късат или просто са изсъхнали и се начупват.

Винаги има спасение. Имах и други кори / обикновени/, които предварително накъсах , като юфка и пекох във фурната и като изстинат ги прибирам в хартиени торбички. Ето каква баница скалъпих.

Като се намаже обилно тавата с краве масло се получава златна, хрупкава коричка. Но баницата ми не е мазна!

*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: 1 пакет печени кори 360 грама, 100 грама юфка или от печените кори /горе споменати/, около 350 грама сирене /да не е меко/, 3 яйца, 1/2 чаша олио, 1 чаша прясно мляко, 1 чаша газирана вода, 60 грама краве масло + за намазване на тавата или олио, щедра щипка сол.

Включете си предварително фурната на 200 градуса да загрее. Намажете обилно тавата с краве масло, включително и стените. В купа счупете яйцата, като заделите единия жълтък. Добавете щипка сол и разбийте с телена бъркалка докато добре се разпенят.

Добавете олиото, прясното мляко, газираната вода и отново разбийте да се смесят добре съставките. Разкъсайте корите на парчета, като юфка и разпределете в тавата така че да се покрие равномерно.

Аз понеже имах и от обикновените кори, които бях пекла преди време /само раздробени като юфка/ добавих и от тях! Но вие, ако искате може да сложите само от дебелите, турски печени кори или само юфка.

Спрямо това от кои кори ще ползвате, също ще повлияе на вкуса. С помощта на голяма лъжица гребнете от приготвената смес и полейте равномерно корите.  Поръсете със надробено сирене. Върху сиренето отново разпределете кори, пак от "соса" , сирене. Зависи и колко ви е голяма тавата!

За посочените продукти ползвайте средно голяма тава или по малка. Тавата ми е с диаметър 20 х 30. Най отгоре се завършва с кори. Остана ми малко от соса към който добавих жълтъка, разбих и полях.

Студеното краве масло нарежете на малки кубчета и тук таме сложете върху корите. Сложете да се пече. Моята фурна е от малките и от долу пече по слабо, за това пекох първите 20 минути на долен реотан.

Предлагам ви и една рецепта за НЕКТАР ОТ ЯБЪЛКИ И МОРКОВИ /който може да си приготвите всеки сезон/ от ТУК

Всяка фурна пече различно! Печете до златиста коричка и от двете страни. Поднесох я гореща- гореща, защото бяхме много гладни. Може малко да почакате да изстине иначе, може да се разпадне.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарната група КУЛИНАРНА СТРАСТ/ CULINARY PASSION от ТУК






Няма коментари: