сряда, 12 януари 2022 г.

ПИЛЕ ЛЮТИКА




Не знам, дали наименованието идва от многото чесън или от лютата чушка, но знам, че е много голяма вкусотия. За това и не претендирам за оригинална и автентична рецепта.

Този път съм ползвала пилешко филе, защото мислех да приготвя нещо друго, но в последния момент реших, че ще е ПИЛЕ ЛЮТИКА. Приготвяла съм и от пилешки бутчета, но според мен са по подходящи във вариант- на фурна.

В това ястие тъкмо пилешкото филе не става така сухо. Е, някои приготвят с домашно и със сигурност е по вкусно, но каквото има. 

Необходими продукти: 600 грама пилешко филе /пеперуда/, 1 буркан печен пипер или 7-8 броя сурови за печене / може да се смесят червени и зелени чушки/, 400 грама домати на кубчета от консерва или пресни, 1 глава зрял лук, 1 глава чесън, 1 малка люта чушка, 50- 60 мл. олио, 200 мл. вода, 1 чаена лъжица червен пипер, черен пипер млян*, 1/2 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол или на вкус*, свеж магданоз*

Пак ще кажа, че не сме много по лютото за това добавих една малка чушка, колкото да има лека лютивина и вкус! Но вие може да добавите колкото предпочитате или изобщо да не сложите!

Ако ползвате суров пипер /чушки/ първо ги опечете, задушете в найлонов плик, обелете, почистете и нарежете на ситно или начукайте в хаванче. Измийте, подсушете месото и нарежете на едри парчета.

Излязоха ми шест парчета /по около 100 грама/. В тенджера налейте олиото и поставете върху котлона на средна температура. Когато мазнината загрее, поставете парчетата месо, поръсете с малко сол, черен пипер и оставете да се позапържат. 

Докато се пържат си пригответе зеленчуците. Почистете, измийте и нарежете лука на полумесец, 2-3 скилидки чесън на колелца /останалия чесън ще ви трябва на края/.

Запържете по 2- 3 минути и от двете страни и с помощта на щипка изкарайте в чиния. Намалете котлона. В същата мазнина запържете лука и нарязаните скилидки чесън, докато леко поомекнат

Добавете печените чушки и разбъркайте около 1-2 минути. Следва 1 чаена лъжица червен пипер, като разбъркате само няколко секунди, да се разтвори, но да не загори!

Сипете доматите, захарта, солта, водата и оставете да покъкри на тих огън около 10- 15 минути от завирането. След това измийте лютата чушка, накълцайте на ситно, добавете в тенджерата заедно с парчетата пилешко месо.

Оставете да къкри на слаб огън до като остане на мазнина. Когато е готово добавете пресован чесън и свеж магданоз накълцан на ситно / по желание/.

Предлагам ви и една рецепта за ПИЛЕШКО ФИЛЕ С КЪРИ И СМЕТАНА, която може да видите от ТУК

Може да ползвате червен и зелен пипер* /чушки/- смесено. Пожелавам ви всичко най добро и най вече ЗДРАВЕ на всички ни! На нас- ДОБЪР НИ АПЕТИТ! 

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК











Няма коментари: