сряда, 18 май 2022 г.

ЯХНИЯ ОТ КАРТОФИ И КРЕНВИРШИ

 






Ще си хапнем ЯХНИЯ ОТ КАРТОФИ И КРЕНВИРШИ- какъв грях и позор! Не били полезни, нямало месо в тях, не били като от едно време, дъра бъра. Ммм дааа, от време на време си хапваме и кренвирши.

Пак от серията с рецепти: "Да оползотворим продуктите". Разбира се, че кренвиршът може да се замени и с наденица, пушено месо /което придава на ястието по добър вкус/. И все пак реших да споделя, за тези които си хапват кренвирши.

Необходими продукти: около 1.200 кг. картофи, 2 броя кренвирши, 1 брой голям морков / аз имах замразен/, 4-5 скилидки чесън, 1 стрък пресен чесън, 4-5 стръка зелен лук, 3 стръка целина, 5-6 супени лъжици олио, 1 супена лъжица с връх брашно, 1/2 супена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица къри, 1 кафена лъжица черен пипер,около 600 мл. топла вода или бульон, 1 равна супена лъжица сол* /на вкус/.

И както винаги, първо си приготвих заготовките! Измийте картофите, минете с картофобелачка, нарежете на едри кубчета или резени и поставете в купа със студена вода /евентуално, ако се забавите, да не почернеят/.

Моркова нарежете на едри кръгчета, скилидките чесън да са цели /ако са по големи, се режат на две/.  В тенджера налейте олио и поставете на средна температура да загрее. Когато олиото загрее сипете нарязаните- моркови, скилидки чесън и накълцаните стебла от цели /заделете листата за на края/.

Разбъркайте и запържете около 1-2 минути. Отцедете картофите и ги пуснете в тенджерата при другите продукти. Разбъркайте добре да поемат от мазнината. Поръсете с брашно и не спирайте да бъркате за да не залепнат!

Когато брашното леко си промени цвета добавете накълцаните пресен лук, чесън, червен пипер, къри, сол и разбъркайте само няколко секунди и налейте топла вода или бульон, колкото да покрие продуктите.

Оставете да къкри на слаб огън с открехнат капак, докато зеленчуците омекнат. По време на готвене, ако има нужда долейте още малко топла вода или бульон и сол на вкус*. Обелете кренвиршите, нарежете и ги пуснете при вече готовите, омекнали зеленчуци.

Оставете да къкри още около 6 -8 минути / не повече/. Накрая добавете накълцаните листа от целина и смлян черен пипер. Разбъркайте и изключете котлона. Ето, една манджа за топкане и също така, продуктите да не станат зиян.

Подобна рецепта, като тази, може да видите от ТУК

Също така на тази яхния много и ходи /според мен/- свеж магданоз и ронена чубрица. Обичам такива ястия, за топкане. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)














Няма коментари: