петък, 6 януари 2023 г.

БАНИЦА "ГРАДУС"

 







Тази, баница съм я приготвяла и друг път, но сега експериментирах на градуси. От вън се получи- хрупкава, а от вътре е сочна.

Бихте, ли опитали? Продуктите- яйца, кисело мляко и газирана вода, да са на стайна температура. Ето, как я приготвих...

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница "Фамилия" 500 грама, 3 яйца, щедра щипка сол, 250 грама гъсто кисело мляко, 60 мл. олио, 250 мл газирана вода, 250- 300 грама сирене, 50 грама краве масло, около 100 грама кашкавал.

В пакета бяха 16 кори. В намаслена тава с диаметър около 30 см. се редят половината кори /8 броя/, като всяка кора се взема, леко се събира като пеперуда и се поставя в тавата.

Следващата, втора кора по същия начин се поставя до другата кора. Редят се по рехаво, колкото да покрият дъното на тавата, осемте кори. Ако се наредят по сбъчкано*, има вероятност да не се опекат добре!

В купа счупете яйцата, добавете солта и разбийте с телена бъркалка на пяна. Към тях прибавете киселото мляко, 60 мл. олио, газираната вода и разбийте за кратко, добре да се смесят продуктите.

С лъжица вземете от течната смес и поливате върху корите, 5- 6 супени лъжици ще са достатъчни, за да се напръскат корите. Надробете сиренето и разпределете равномерно върху корите.

Върху плънката  наредете останалите кори по същия начин, като се редят отново една по една. Полейте корите с останалата течна смес, като може да ползвате черпак. Кравето масло и кашкавалът нарежете на кубчета и разпределете върху сместа.

Тук, вече проба! Поставих тавата в студена фурна и включих на 200 градуса. Ако решите да изпробвате, моя метод, а фурната ви е силна, включете на 190 градуса.

Всяка фурна пече различно! Първите 20 минути пекох на 200 градуса, след това намалих на 180 /170 градуса, при по силни фурни/ градуса, без да отварям фурната!

Може, да наблюдавате от прозорчето на фурната. Пекох до пълно зачервяване и от двете страни. След, 35 минута може да се отвори и провери. При мен беше готова за общо 50 минути.

След, като се опече добре изкарайте от фурната. По желание, може да покриете с втора тава за да се задуши. След, като си хапнем, останалите парчета прехвърлям в чиния и след като изстинат напълно, покривам с найлонов плик.

Предлагам ви и една рецепта за ЦИГАРА БЮРЕК НА ФУРНА, ТУК

Така се запазват меки и не изсъхват. Всеки , път ме питат как оформям, корите "като пеперуда", ето поставям и снимка ↓ Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

*Сбъчкано- гъсто




















Няма коментари: