неделя, 8 януари 2023 г.

ПУХКАВЕЛКИ

 








Знам, че ще сложите различни имена - мекици, бухти...но съставът им ме предизвика да ги нарека просто- ПУХКАВЕЛКИ.

Меки, вкусни и различни. Не е задължително да ползвате същата марка брашно, но употребете това което сте сигурни, че ще ви свърши работа!

Необходими продукти: 3 грама суха мая, 200 мл. топло прясно мляко /не горещо/, 30 грама пшеничен грис /около 3 супени лъжици/, 1 супена лъжица захар, 1 яйца, 3 супени лъжици олио, около 450- 500 грама пшеничено брашно "Топаз мел ЕКСТРА", 1 не пълна чаена лъжица сол /7-8 грама/, олио за пържене*

В купа сипете 3 грама суха мая, 1 супена лъжица захар, 30 грама пшеничен грис, 2 супени лъжици брашно, налейте топлото мляко /да не е горещо/ и разбъркайте добре, да не останат бучки.

Покрийте с кърпа и оставете за 10- 15 минути. Първо си разбийте яйцето и добавете към разбърканата смес. След това добавете шепа пресято брашно, сол и 3 супени лъжици олио, като не спирате да разбърквате с лъжица.

Продуктите се добавят по посочения ред! Брашното се добавя малко, по малко и като стане трудно за разбъркване, се доумесва на ръка. Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто!

Количеството брашно, при всеки може да е различно! Оформете на топка, поставете в купа и покрийте с найлонов плик и чиста кърпа. Оставете да втаса около 40 минути.

След това доумесете топката тесто,  разделете на еднакви по големина 3, 4 по малки топки, които поставете върху набрашнен плот и покрийте с найлонов плик или кърпа, да не изсъхнат.

Вземете една топка, поръсете с малко брашно и разточете на кръг с дебелина около 6-7 мм. и нарежете на триъгълници. С останалите процедирайте по същия начин. В дълбок съд налейте олио /около два пръста*/ и поставете на средна температура.

Предлагам ви и една рецепта за ПАМУК ПОАЧА СЪС СИРЕНЕ, от  ТУК

В добре загрялото олио, пуснете 3-4 броя от тестените триъгълници, в зависимост от това, колко е голям съдът. Ако е добре загряло олиото, ще видите как веднага почват да се надуват и да стават обемисти.

Леко като се позачервят по краищата, обърнете от другата страна. Много бързо се опържват, за това внимавайте да не ги изпуснете! Поднесете със сирене, любимо сладко, мед или просто с чаша айрян*





















Няма коментари: