понеделник, 12 август 2019 г.

Домашно сушен патладжан



Когато не разполагате с много време , но много обичате патладжан и искате да си съхраните по някакъв начин. Юли и август са най благоприятните месеци за сушене на плодове и зеленчуци. Бърз и лесен метод , който може би и вие ползвате ?!
Ще са ви необходими само:
✔ Патладжани *
✔ Сол *
Още : хартия за постилане/ кухненска / , тава или поднос *
Не съм отбелязала количеството патладжан , защото може да направите , колкото си искате. Измийте патладжаните и отстранете с помощта на нож дръжките. Обелете ги на райета .
Аз моите патладжани ги нарязах на шайби. Ако искате може и на кубчета да ги нарежете. Не ги режете много на тънко! Посолете ги и ги наредете в подходяща тава или поднос , който сте покрили с хартия.
Сложете ги на полусянка/ не ползвах метода НА ФУРНА/. Аз ги сложих на терасата- на светло или полусянка. И всеки ден ги обръщах от другата страна. Моите изсъхнаха за пет дена!
При това силно слънце , как няма да изсъхнат?! На допир ще ги разберете , когато са изсъхнали , тракат като камъни. Хихи... След това единственото, което трябва да направите е да ги приберете в чисти и сухи стъклени буркани и да затворите добре с винтова капачка.
Приберете в удобен за вас шкаф. Когато ще ги ползвате, предварително ги накиснете в топла вода за няколко минути и отцедете. Това е моят метод , а вашият какъв е ?
Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите страницата ми във Фейсбук :



" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
сушила съм тиквички така, но ще пробвам и с патладжани.Много са вкусни зимата.Миналата година купих готови, но тази година ще пробвам и патладжани да суша.Когато ходих в Турция имаше много сушен патладжан .
Поздрав сърдечен !

Анонимен каза...

Не ги ли кацат мухите на терасата?

Birgul Ismailova каза...

Да, може да се покрият с марля или мрежа. Благодаря за въпроса и отделеното време!