сряда, 14 август 2019 г.

СЛАДКИШ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ -С ПРАСКОВИ


За чудесен повод реших да приготвя този страхотен сладкиш , който все отлагах. За годишнината ще е супер. А и това са 20 години , как да не приготвя нещо , да се почерпим?Пухкав блат  с вкус на праскови, какао , нежен крем с нотка от ванилия иии шоколад , шоколад. Сладкишът по принцип се приготвя с вишни , но те вече отминаха. Реших да ползвам какъвто плод имам у  дома. Не съм спец по десертите , но ...домашно приготвения сладкиш е друго нещо.

Необходими продукти за блата :
✔ Яйца 4 броя/средно големи/
✔ Захар 1 чаша / с вместимост 200 мл /
✔ Прясно мляко 200 мл
✔ Олио 150 мл
✔ Брашно 2,5 чаши /  200 мл/
✔Бакпулвер 2 пакета
✔Ванилия 1 пакет
+ Прясно мляко 3 супени лъжици
  ✔ Какао 3 супени лъжици /равни/
  ✔ Праскова 1 брой голяма
За крема :
✔Прясно мляко 1 литър
✔Захар 1 чаша / 200мл /
✔Брашно 3 супени лъжици с връх
✔Нишесте царевично 3 супени лъжици с връх
✔Ванилия 1 пакет
✔ Краве масло 125 грама
За ганаша :
✔ Течна сметана 200 мл
✔ Натурален шоколад 180 гр
Първо пригответе блата: в купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер докато се образува пяна. Добавете прясното мляко,  олиото и разбийте около една минута. Ред е на сухите съставки: пресятото брашно,  бакпулвер  и ванилия. Продължете да разбивате с миксер на по слаб оборот.
Сместа трябва да е гъста. В намаслена , голяма четириъгълна тава / може и кръгла /  сипете 2/3 / малко повече от половината /от сместа и изгладете.  Към сместа в купата добавете 3 супени лъжици прясно мляко и 3 супени лъжици какао. Разбъркайте с бъркалка до еднородна смес и цвят.
Какаовата смес сипете върху другата, като почвате от единия край до другия и изравнете с нож или шпатула. Измийте прасковата , нарежете на малки парчета и пуснете върху сместа.
Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса до суха клечка. Времето за печене не отбелязвам , защото всяка фурна пече различно. Докато блатът се пече , пригответе крема. В касерола сипете продуктите :3 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици нишесте/ царевично или пшеничено/ , 1 пакет ванилия , 1 чаша от  200 мл захар и разбъркайте с бъркалка.













Постепенно при постоянно бъркане добавете прясното мляко. Сложете на котлона на средна температура, като не забравяте да бъркате, да не залепне. Когато заври, намалете на ниска температура и бъркайте докато се сгъсти.
След, като се сгъсти вземете от котлона и оставете да се охлади. Трябва от време на време да разбърквате крема, да не хване коричка или да покриете крема със стреч фолио. Блатът също трябва да изстине.
Когато кремът изстине, добавете 1 пакет краве масло / 125 гр/ и разбийте с миксер до гладък крем. Сипете крема върху изстиналия блат , изгладете и сложете в хладилник да се стегне за няколко часа.
Поне 2- 3 часа ! След, като се стегне пригответе ганаша. В касерола спете сметаната и затоплете и отстранете от  котлона. Начупете шоколада и сипете при сметаната. Разбъркайте докато се разтопи и придобие хубав шоколадов цвят.
Сипете ганаша върху сладкиша , от единия до другия край.и изгладете. С помощта на вилица направете " вълни "  ДУНАВСКИ ВЪЛНИ.  Блатът и ганашът , като вълни. Е, що годе се получи. Сложете в хладилник да се стегне! Много съм доволна! Половинката , обича такива сладки изкушения. Да ми е жив и здрав и още много години така сплотени да живеем!
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour


4 коментара:

Таня Кирязова каза...

Прекрасен сладкиш,Биги!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря ти Танче ! Не ми е силата , но пък имам специален повод !

Elena Dimitrova каза...

Биги,
страхотен е сладкиша.По нищо не личи,че не ти е силата.Но пък повода си заслужава.Бъдете живи и здрави и продължавай все така, да ни радваш с интересни и вкусни рецепти.
Сърдечен поздрав от Варна !

Birgul Ismailova каза...

След толкова хубави думи от теб , оставам безмълвна ! Благодаря ти мила, Ели ! Прегръдки ! Тази година не можах да стигна до Варна , но се надявам да имаш път към Малката Виена /Русе !