неделя, 18 август 2019 г.

КАРТОФЕНО МАНТЪ










Отдавна се канех да приготвя  мантъ  и първият ми опит е този за МАНТЪ с картофи. Мантъ е ястие от турската кухня. Представлява тестено изделие ... все едно, че приготвяте тесто за ДОМАШНИ МАКАРОНИ. Но това МАНТЪ е много по различно. Знам, че някои сега ще почнат да спорят , че така не се приготвя мантъ... Е, може да го наречете и кнедли и да спрем до тук!Идеята е от турски сайт!
Необходими продукти :
✔ Картофи / сварени/ около 500 - 600 гр
✔ Жълтък 2 броя
✔ Брашно около 1,5-2 чаши/ с вместимост 200 мл */
✔ Черен пипер млян 1 ч.л. непълна
✔ Сол 1 ч.л.
За соса *
✔ Кисело мляко / гъсто /  400 гр
✔ Скилидки чесън 2-3 броя
✔ Олио 2 с.л.
✔ Краве масло 2 с.л.
✔ Червен пипер 1 ч.л.
Още : вода около 2 литра *
Сварете картофите до пълното им омекване. Още докато са горещи ги обелете / аз си помагам с вилици / и сложете в подходяща купа. Поръсете ги със сол, черен пипер и ги смачкайте с вилица / не пюрирайте , да не става , като каша/.
С вилица разбийте жълтъците и ги добавете към картофите, които трябва леко да са поизстинали /за да не се сварят жълтъците / и разбъркайте. Добавете една чаша * брашно и леко разбъркайте с вилица.
Прехвърлете на набрашнен плот и с леки движения се опитайте да съберете тестото / не мачкайте, като обикновеното тесто /. Колкото брашно сипете , толкова ще поема! Но, не това е целта.
Целта е само да се събере меко тесто! За това при всеки, количеството тесто може да е различно. Тестото ще продължи да лепне по ръцете ви , но не слагайте много брашно! Като се събере, като топка си измийте ръцете и с леки движения доумесете  с леко поръсване на брашно и загънете с кърпа.
Оставете около 20-30 минути да си " почине ". След  20-30 минути, набрашнете отново плота, сложете тестото и нарежете равни парчета. Всяко парче леко оформете, като малко руло и с набрашнен нож нарежете на малки парченца / като карета , с дебелина около 2 пръста /.
Всяко парче / малко по големи от лешник/ оформете на топка. Върху котлона в тенджера сложете вода със сол / все едно, че слагате вода да варите макарони/. Като заври водата пуснете топките тесто едно по едно в кипящата вода.
След , като изплуват на повърхността ги варете още около две, три минути и ги вземете с помощта на решетъчна лъжица и сложете в чиния. В тиган загрейте олиото и добавете свареното Мантъ и разбъркайте.
Добавете кравето масло и червен пипер. Разбъркайте добре да се овкусят и сложете в подходяща чиния. Поднесете с охладения сос от гъсто кисело мляко, чесън и сол на вкус. Добър апетит!

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
имам една рецепта за мантъ от Хилда Казасян, но е по - различна.Не е с картофи, но също е с кисело мляко и запръжка.Мислех,че мантъ е арменско ястие, но явно бъркам.Чудесна е и твоята рецепта, много по - различна е.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !

Birgul Ismailova каза...

Ели , първо искам да ти благодаря, че следиш рецептите ми ! До колкото знам , МАНТЪ е турско тестено изделие , което се приготвя с плънка от кайма/ месо/ Кнедли / равиоли / , мантъ , това лично за мен са си домашно приготвени макарони / с различни имена ! Това е лично мое мнение !А тази рецепта е по скоро интерпретация ! От мен прегръдки , Ели ! Усмихната седмица !