неделя, 25 август 2019 г.

МИЛИНКИ , КАТО НА БАБА / DIZMANA



Тестото и заливката всеки приготвя по свой си начин или както е видял от баба или мама. Като бях дете, баба често приготвяше и му викаше ДЪЗМАН! Баба ставаше сутрин рано за да ни ги приготви... Топли, ароматни, пухкави топки... Е, няма да крия, че аз не ставам толкова рано, но реших да ги приготвя.
Продукти за тестото:
✔ Суха мая 1 пакет от 7 гр/ е, баба не ползваше такава /
✔ Яйце 1 брой + 2 белтъка 
✔Захар 1/2 с.л.
✔ Хладка вода 150 мл
✔ Кисело мляко 6 с.л.
✔ Олио 5 с.л.
✔ Сол 1 ч.л.
✔ Брашно 6 чаши с вместимост * 150 мл
За заливката :
✔ Жълтък 2 броя 
✔ Кисело мляко 250 гр.
✔ Олио 2-3 с.л.
✔ Щедра щипка сол 
Плънка :
✔ Сирене 250 гр
Всички продукти трябва да са на стайна температура! Пресейте брашното. В подходяща купа сипете сухата мая, захарта и 100 мл. хладка вода. Разбъркайте с лъжица докато маята и захарта се разтопят. 
Добавете 3 пълни супени лъжици брашно и разбъркайте. Оставете маята да се активира/ шупне /.
Когато се образуват многобройни дупчици / пори/, маята е готова. Добавете яйцето + 2 белтъка, киселото мляко, олиото, останалата вода и сол.
Разбъркайте с лъжица. Брашното добавяйте малко по малко. Когато тестото почне да се събира започнете да месите с ръце. При всеки, количеството брашно може да е различно.
Зависи от марката или големината на яйцата / моите бяха малки / За това пак ще кажа, добавяйте брашното малко по малко. Омесете меко, нелепнещо тесто. Загънете купата с чиста кърпа и оставете да втаса.
Времето за втасване няма да отбележа, защото зависи и от топлината в помещението. Пригответе си подходяща тава / моята беше с диаметър 28 см/, намажете с олио и поръсете с брашно. В шола си надробете сиренето.
От втасалото тесто късайте парчета... Моите бяха големи колкото мандарина. Искам да отбележа, че за Дъзмана топките по принцип са по малки, но аз реших да ги направя по големи!
Всяко парче тесто леко притиснете между дланите си, сложете малко от плънката, затворете, оформете на топка и наредете в тавата  на разстояние едно от друго. Тук следва още едно втасване.
През това време си пригответе заливката: в купа сложете 2 жълтъка, киселото мляко, олио, сол и разбъркайте.
Предлагам ви и една по различна рецепта за тестени: ЧЕСНОВ ЧЮРЕК С КАШКАВАЛ от ТУК
Залейте втасалите топки тесто, равномерно със сместа. По желание може и отгоре да поръсите с още сирене. Печете в предварително загряла фурна на 180 градуса, докато се зачервят от долу и от горе.
Може да проверите с дървен шиш! Баба ми винаги ги поднасяше с компот от кайсии, вишни или сливи. ДОБЪР АПЕТИТ!





Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите страницата ми във Фейсбук :

4 коментара:

Unknown каза...

Биги възхищавам се на уменията ти да готвиш и да представяш ястията и рецептите си по блестящ начин.Пожелавам ти здраве и още много успехи.

Birgul Ismailova каза...

Unknown ,благодаря ти от сърце ! За мен тези думи означават много !Има , ли желание , всичко става ! Пожелавам на всеки здраве и сбъднати мечти !

Elena Dimitrova каза...

Биги,
и моята баба правеше подобна заливка или с кисело мляко или с подсирено мляко с мая за сирене.Стават чудни милинки, но в нашия край са известни като комачки.Това е стара българска дума известна по Добруджа и Черноморието.
Твоите милинки са чудни !

Unknown каза...

Браво страхотни ще ги направя.