неделя, 17 ноември 2019 г.

ТИКВЕНИК С ГОТОВИ КОРИ



Да знаете тиквеник много, много не приготвям... Аз обичам, а мъжото само си вкусва! Е, този тиквеник стана чуден. И друг път съм приготвяла, но този път вземах жокер от свекървата;) а останалото е по мой вкус.
Необходими продукти:
✔ Фини кори за баница/ може и за баклава / 10 броя
✔ Тиква около 700 грама * /зависи с повече или по малко плънк обичате /
✔ Захар 7-8 с.л. захар
✔ Канела 1 ч.л. равна
✔ Орехови ядки около 120 грама
✔ Краве масло / разтопено / + олио по 2 с.л.
За сиропа :
✔ Топла вода 100 мл
✔ Захар 3-4 с.л.
За поръсване: пудра захар *
Внимание! Рецептата е по мой вкус! Може да удвоите или да намалите някои продукти, по ваш вкус. Пригответе си първо плънката: измийте, обелете и настържете тиквата в подходяща купа.

Добавете захарта, канелата и разбъркайте. Лично аз не обичам в плънката орехи, но вие ако обичате сложете. В друга шола сложете кравето масло /което предварително сте разтопили/ олиото и разбъркайте.

Пригответе си тавата, като леко я намазните. Отворете корите, напръскайте най горната с мазнината и я обърнете от другата страна и също напръскайте с мазнина, така че да се слепят 2 кори.

От единия край сложете равномерно от плънката, сгънете от ляво и дясно на вътре по два пръста и навийте на руло и наредете в тавата. От десет кори приготвих 5 рула. С помощта на остър нож нарежете рулата точно по средата /да станат 10 мини рула /.

Напръскайте леко с мазнина. Тук е мястото да кажа, че ореховите ядки ги сложих върху и между рулата, така че докато ТИКВЕНИКЪТ, се пече и ядките да се опекат. Обожавам този аромат!    

Печете на 170 градуса в предварително загряла фурна на средното ниво на скарата докато придобият златиста коричка. Следете си фурната, при вас може и да е на 160 градуса! Целта е да могат да се опекат корите и от вътре!

След като е готов оставете да се охлади. Тук има два варианта или да поръсите с пудра захар или ако обичате да е по сочен, да сиропирате. В топла вода / не се вари сиропа/ разтопете захарта и разпръскайте върху тиквеника.

ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour









2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Надявам се,че се е получил вкусен тиквеник.Аз го правя по друг начин, но и този начин ми допада.Чудесно изглежда съдейки по снимките.
Поздрави !

Unknown каза...

Стана супер баница.Направих я със смес- ябълки с тиква,повече ябълки и прибавих освен орех и обикновен локум.