Необходими продукти:
✔ Ориз 1 чаша / 150 мл/
✔ Зрял лук 1 брой/средно голям/
✔ Червена камба или чушка 1 брой
✔ Микс от зеленчуци около 150 грама / грах, царевица, зелен боб, морков/ замразени🌐
✔ Чесън 1 скилидка
✔ Олио 2-3 с.л.
✔ Краве масло 1-2 с.л.
✔ Лимонов сок 4-5 капки
✔ Черен пипер *
✔Сол 1 ч.л. непълна
✔Топла вода 300 мл.
Измийте добре ориза и оставете да се отцеди. В подходящ съд, върху котлона загрейте олио и сипете предварително почистеният, измит и нарязан на дребно лук. Разбъркайте за кратко. Червената камба нарежете по същия начин и прибавете към лука. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте около 20-30 секунди добре да поеме от мазнината.
Замразените зеленчуци не е нужно да изкарате от фризера предварително! Просто изкарайте от фризера и пуснете зеленчуците при останалите продукти. Добавете сол / всяка сол соли различно /, кравето масло и прясно изцедения лимонов сок.
Лимоновият сок ще помогне- зеленчуците да се запазят по " свежи ", а ориза да е по бял. Макар, че оризът леко се оцвети от червената, месеста камба, се получи по вкусно.
Налейте топлата вода, разбъркайте, намалете котлона на най ниската степен, затворете с капак и оставете да покъкри около 10 минути. След 10 минути отворете капака и проверете, дали е готов. Направете тест с дървена лъжица, като направите дупка в ориза. Ако има още малко вода оставете още около минута- две да покъкри. Всеки ориз може да поеме различно количество вода.
Изключете котлона, добавете черен пипер и леко разбъркайте / от долу на горе /, като по скоро обръщате ориза и зеленчуците! Оставете около 15-20 минути ястието да си " почине " Поднесете със свеж магданоз / по желание /
Това ястие, може да си го приготвите и по пости, като пропуснете кравето масло!Пригответе и споделете!
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :
1 коментар:
Биги,
правя ориз със зеленчуци редовно и дори съм приготвяла тази гарнитура за много хора.На мен също ми харесва комбинация със зелен боб и червена пиперка капия.Чесън не съм добавяла, ще изпробвам и така.Но иначе и аз така го приготвям и наистина става много вкусен.Освен това е подходящ за гарнитура при различни празнични обяди или при панахиди когато трябва да се съобразиш какво обичат и харесват повече хора.
Поздрави и да ти са весели и спорни настъпващите празнични дни.Сега предстои да се задържим повече време в кухнята.
Поздрави !
Публикуване на коментар