вторник, 31 март 2020 г.

МЪФИНИ С КАКАО И ШОКОЛАДОВИ КАПКИ

МЕКИ КАКАОВИ МЪФИНИ

Този вид мъфини са за тези, които обичат шоколад, но не обичат да им е прекалено сладко. От тази доза ми излязоха точно 6 броя, но не от стандартните форми за мъфини, а силиконови !
 Необходими продукти:
✔ Захар 4-5 с.л. захар 
✔  Прясно мляко 100 мл.
✔  Яйце 1 брой
✔  Краве масло 1,5 с.л. разтопено
✔  Какао 1,5 с.л.
✔  Щипка канела 
✔  Бакпулвер 1/2 пакет 
✔  Брашно 1/2 водна чаша
✔  Шоколадови капки *
Още : кошнички /капсулки / за мъфини
* Пудра захар за поръсване
Продуктите да са на стайна температура! Разтопете кравето масло преди да започнете, за да има време леко да се охлади. Включете  си фурната на 170- 180 градуса в зависимост от фурната. В купа счупете яйцето, добавете захарта лъжица по лъжица, като едновременно разбивате с миксер.
Разбийте докато удвои обема си 5-7 минути. Добавете другите течни съставки- разтопеното краве масло и прясното мляко /на стайна температура /. Разбийте за кратко, около 10 секунди. Добавете сухите съставки / брашно, какао, бакпулвер, канела / като ги пресеете директно над купата. Като ползвате какао, гледайте да е с по добро качество. Разбийте докато се смесят добре продуктите /1-2 минути/.
Получава се  на гъстотата на кексова смес. Пригответе си формите за мъфини, като във всяка формичка сложите по една кошничка за мъфини. Напълнете кошничките до горе за да бухнат добре / но не и да преливат;)
Ако искате пробно, едната кошничка може да не я напълните до горе, за да видите разликата. Поръсете ги небрежно с шоколадови капки. Сложете във фурната да се пекат в средното ниво на скарата /аз ползвах най долното ниво, защото моята фурна от долу пече по слабо /за около 20-25 минути.
След 20 та минута проверете с клечка, ако излиза суха- вземете от фурната. Ако ги изкарате на време ще видите, колко са мекички, а не сухи. Оставете да изстинат и тогава изкарайте от кошничките.
По желание поръсете с пудра захар. Пробно пригответе тази доза, а ако ви допаднат може да удвоите продуктите!
Предлагам ви да погледнете, тази рецепта за ЛАВА КЕЙК










Няма коментари: