сряда, 1 април 2020 г.

ТРИЪГЪЛЕН ТУТМАНИК КАТО ОТ ЗАКУСВАЛНЯ


Хайде, на триъгълния ТУТМАНИК! С това се занимавах до сега. Този вид тутманик се приготвяше в закусвалнята, в която работех преди години. Моят мъж често си
купуваше и още тогава си бях наумила да го приготвя. Рецептата и начинът на приготвяне вземах от баш майсторката, която работеше там. Струваше ми се трудоемко, но с нейни напътствия успях да се справя. Благодаря от сърце  на Sabie Adamova / майстор на закуски / Како, да си жива и здрав... Получи се:)
Необходими продукти:
✔ Хладка вода 400 мл.
✔ Суха мая 1 пакет 7 гр.
✔ Захар 1 чаена лъжица
✔ Яйце 2 броя/жълтъците се отделят за намазване/
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Брашно 4 чаши / чаша с вместимост 250 мл./
✔ Сол 1 чаена лъжица
За плънка : сирене около 300-350 грама
Още : краве масло 1 пакет от 125  грама /разтопено/
Макар този тутманик да е много вкусен, в закусвалните слагат много малко " сирене ". Но, като си го приготвиш у дома, можеш да сложиш колкото си искаш. Доста сиренце сложих, но вие може да намалите или увеличите според вашият вкус.
Продуктите да са на стайна температура. По принцип се ползва кубче мая, но аз от години не я ползвам / от както на няколко пъти попаднах на стара и лошо миришеща /. Пресейте си брашното в голяма купа и направете кладенче.
Сипете маята, захарта и около 100 мл. от хладката вода. С лъжица вземайте от брашното и добавяйте към тази смес, докато стане на кашичка. Ако ползвате мая от кубче /козуначна мая/ е нужно да престои малко докато шупне / образуват се мехурчета /.
Счупете яйцата в две отделни шолички, като заделите жълтъци от белтъци. Белтъците ги сипете върху кашичката, а жълтъците загънете със стреч фолио, да не изсъхнат /за намазване/. Добавете останалата вода / 300мл/, олио и сол.
Започнете да месите. Като се получи гладко, с мекотата на ухо тесто съберете добре на топка и загънете със стреч фолио и отгоре с чиста кърпа. При всеки, количеството брашно може да е различно!
Оставете на топло да втаса. При мен беше готово за 50 минути /времето за втасване зависи и колко е топло помещението/. Разтопете си кравето масло. След, като втаса /удвои обема си / прехвърлете тестото върху плот, леко до умесете като леко поръсите с брашно и разстелете с точилка като за пица.
Намажете с четка обилно с разтопеното краве масло, което да е леко топло, но не и горещо. Сгънете, като плик. Загънете отново със стреч фолио и кърпа и оставете за около 30- 40 минути. За кравето масло ви препоръчвам, да го разтопите на два пъти, защото докато втаса тестото "плик" кравето масло, което"  чака " отново се втвърдява! В купичка си надробете сиренето. Втасалото тесто леко оформете на руло с намаслени ръце. Рулото нарежете на 4 равни части. Всяка част / по отделно/ започнете да разтегляте с ръце / ако ви е по удобно може да ползвате точилка / да се образува квадрат. Намажете обилно с разтопено краве масло, поръсете със сирене и сгънете.
Сгънатата част също намажете с краве масло и поръсете със сирене до половината. Загънете още веднъж, да се образува квадрат и наредете в тава покрита с хартия за печене. По същия начин направете и с другите три.






Всеки квадрат нарежете с остър нож
по диагонал, така че да се образуват триъгълници. Трябва да е наподобяващо
на многолистно тесто!
Отново загънете с найлонов плик и кърпа и оставете за 15-20 минути. На вид трябва да е на шупли! Аз след 15 та минута намазах с жълтъците, към които прибавих една лъжица вода и разбих .
Сложих в студена фурна на долното ниво на скарата и тогава включих фурната на 180 градуса. Между 30 - 50 минути са готови. Зависи от фурната и дали сте ги сложили в студена или топла фурна!
Наблюдавайте ги! След, като се опекат от долу и отгоре, изкарайте от фурната. За блясък може да се намажат с малко олио или вода. Станаха пухкави и безсрамно вкусни. ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ! Не са трудни за приготвяне, а само така изглежда. Пробвайте!
Предлагам ви и да опитате и тази рецепта за
КОЗУНАК С ПЛЪНКА В КЕКСОВА ФОРМА
Следвайте ме за още рецепти...:)