купуваше и още тогава си бях наумила да го приготвя. Рецептата и начинът на приготвяне вземах от баш майсторката, която работеше там. Струваше ми се трудоемко, но с нейни напътствия успях да се справя. Благодаря от сърце на Sabie Adamova / майстор на закуски / Како, да си жива и здрав... Получи се:)
Необходими продукти:
✔ Хладка вода 400 мл.
✔ Суха мая 1 пакет 7 гр.
✔ Захар 1 чаена лъжица
✔ Яйце 2 броя/жълтъците се отделят за намазване/
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Брашно 4 чаши / чаша с вместимост 250 мл./
✔ Сол 1 чаена лъжица
За плънка : сирене около 300-350 грама
Още : краве масло 1 пакет от 125 грама /разтопено/
Макар този тутманик да е много вкусен, в закусвалните слагат много малко " сирене ". Но, като си го приготвиш у дома, можеш да сложиш колкото си искаш. Доста сиренце сложих, но вие може да намалите или увеличите според вашият вкус.
✔ Суха мая 1 пакет 7 гр.
✔ Захар 1 чаена лъжица
✔ Яйце 2 броя/жълтъците се отделят за намазване/
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Брашно 4 чаши / чаша с вместимост 250 мл./
✔ Сол 1 чаена лъжица
За плънка : сирене около 300-350 грама
Още : краве масло 1 пакет от 125 грама /разтопено/
Продуктите да са на стайна температура. По принцип се ползва кубче мая, но аз от години не я ползвам / от както на няколко пъти попаднах на стара и лошо миришеща /. Пресейте си брашното в голяма купа и направете кладенче.
Сипете маята, захарта и около 100 мл. от хладката вода. С лъжица вземайте от брашното и добавяйте към тази смес, докато стане на кашичка. Ако ползвате мая от кубче /козуначна мая/ е нужно да престои малко докато шупне / образуват се мехурчета /.
Счупете яйцата в две отделни шолички, като заделите жълтъци от белтъци. Белтъците ги сипете върху кашичката, а жълтъците загънете със стреч фолио, да не изсъхнат /за намазване/. Добавете останалата вода / 300мл/, олио и сол.
Започнете да месите. Като се получи гладко, с мекотата на ухо тесто съберете добре на топка и загънете със стреч фолио и отгоре с чиста
кърпа. При всеки, количеството брашно може да е различно!
Оставете на топло да втаса. При мен беше готово за 50 минути /времето за втасване зависи и колко е топло помещението/. Разтопете си кравето масло. След, като втаса /удвои обема си / прехвърлете тестото върху плот, леко до умесете като леко поръсите с брашно и разстелете с точилка като за пица.
Намажете с четка обилно с разтопеното краве масло, което да е леко топло, но не и горещо. Сгънете, като плик. Загънете отново със стреч фолио и кърпа и оставете за около 30- 40 минути. За кравето масло ви препоръчвам, да го разтопите на два пъти, защото докато втаса тестото "плик" кравето масло, което" чака " отново се втвърдява! В купичка си надробете сиренето. Втасалото тесто леко оформете на руло с намаслени ръце. Рулото нарежете на 4 равни части. Всяка част / по отделно/ започнете да разтегляте с ръце / ако ви е по удобно може да ползвате точилка / да се образува квадрат. Намажете обилно с разтопено краве масло, поръсете със сирене и сгънете.
Сгънатата част също намажете с краве масло и поръсете със сирене до половината. Загънете още веднъж, да се образува квадрат и наредете в тава покрита с хартия за печене. По същия начин направете и с другите три.
Всеки квадрат нарежете с остър нож
по диагонал, така че да се образуват триъгълници. Трябва да е наподобяващо
на многолистно тесто!
Отново загънете с найлонов плик и кърпа и оставете за 15-20 минути. На вид трябва да е на шупли! Аз след 15 та минута намазах с жълтъците, към които прибавих една лъжица вода и разбих .
Сложих в студена фурна на долното ниво на скарата и тогава включих фурната на 180 градуса. Между 30 - 50 минути са готови. Зависи от фурната и дали сте ги сложили в студена или топла фурна!
Наблюдавайте ги! След, като се опекат от долу и отгоре, изкарайте от фурната. За блясък може да се намажат с малко олио или вода. Станаха пухкави и безсрамно вкусни. ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ! Не са трудни за приготвяне, а само така изглежда. Пробвайте!
Предлагам ви и да опитате и тази рецепта за
КОЗУНАК С ПЛЪНКА В КЕКСОВА ФОРМА
Следвайте ме за още рецепти...:)
КОЗУНАК С ПЛЪНКА В КЕКСОВА ФОРМА
Следвайте ме за още рецепти...:)