петък, 3 април 2020 г.

ДОМАТЕНА СУПА ПО НАШЕНСКИ





Някои може да обичат,а други-НЕ! И у дома е така. Реших да се поглезя с тази сиромашка супа/наричам я така, защото е с малко и достъпни продукти и според мен всеки може да си позволи която ми се прияде. Приготвих си малко количество,но вие ако обичате може да увеличите продуктите. Приготвя се много бързо!
Необходими продукти:
✔ Домати от консерва с доматен сок / пресен домат 1 брой по голям или 2 по малки/ около 300 грама
✔ Зрял лук 1 средно голяма глава / може и 1 връзка пресен/
✔ Скилидки чесън 2 броя
✔ Морков 1 брой
✔ Червена или зелена чушка 1 брой
✔ Олио 3-4 с.л.
✔ Топла вода 1 литър
✔ Щипка захар
✔ Фиде *
✔ Жълтък 1 брой
✔ Черен пипер млян *
✔ Магданоз 4-5 стръка
✔ Универсална зеленчукова подправка * 1/2 с.л.
✔ Брашно 1 ч.л.с връх * /по желание/
Предварително си пригответе зеленчуците. Почистете и ги измийте добре. Накълцайте лука и чушката на дребно, настържете морковите на едро ренде,едната скилидка чесън нарежете на плочки/а другата заделете/
В тенджера загрейте олио. Добавете зеленчуците: лук, морков, чушка, скилидка чесън. Котлона да е на средна температура. Задушете ги, докато леко поомекнат. Добавете на дребно нарязаните домати/или настъргани/щипка захар,намалете котлона и оставете да покъкри докато сместа се сгъсти.
Ако ще добавяте брашно, сега е моментът! Бъркайте да не загори, около 10 секунди. Продуктите, като усвоят добре брашното, налейте топлата вода, увеличете отново котлона на средна температура и оставете да покъкри.
Една минута след,като покъкри добавете универсалната подправка и скилидката чесън която сте пресовали. Разбъркайте. Ако нямате универсална подправка или пилешка, трябва да добавите сол и подправки по ваш вкус!
Имайте предвид,че универсалната подправка /пилешка и други/ съдържат сол! Добавете начупеното фиде /около 20 грама /и оставете да набъбне. Разбийте жълтъка с телена бъркала и към него добавете 2-3 черпака от горещия бульон, като бъркате постоянно. Трябва да достигне температурата в тенджерата.
После сместа в купата сипете обратно в тенджерата. Разбъркайте. Опитайте как е на вкус, дали има още нужда от подправка /или сол/Ако е нужно добавете и черен пипер. Който обича, може да поднесе супата с накълцан свеж магданоз!
Не ме съдете, че рецептата ми е подробна за някаква си "проста "супа! Целта ми е по скоро да покажа моят начин на готвене за начинаещи!
Предлагам ви да погледнете, тази рецепта за ДОМАШНИ ПИТКИ НА СВЕКЪРВАТА




Няма коментари: