неделя, 23 февруари 2020 г.

ЛАВА КЕЙК

ЛАВА КЕЙК ♡
ШОКОЛАДЪТ  Е ЕДИН ОТ ЛЮБИМИТЕ НИ ИЗКУШЕНИЯ . Когато отидем да пазаруваме, си купуваме 5-6 броя / с трюфели, натурален, с фъстъци и стафиди.../ Преди няколко дена като попитах мъжото, какъв сладкиш да приготвя, той го описа така " Нещо, като какаово руло с тънка коричка и вътре с шоколад, който да се стича " Веднага се сетих за ЛАВА КЕЙК. Рецептата взимах пак от моята кума и приготвих кейка с тънка коричка и море от ШОКОЛАД.
* Пропорциите трябва да се спазват точно! Не слагайте допълнително брашно!
Необходими продукти:
✔ Яйца 4 броя /средно големи /
✔ Захар 100 грама 
✔ Натурален шоколад 100 грама
✔ Краве масло 1 пакет /125 гр./
✔ Брашно 50 грама 
Още: купички за крем карамел *, студено краве масло, брашно или какао
* Ако нямате мерителни чаши, лъжици /и аз нямам / Захарта е 5 супени лъжици, брашното- също 5 супени лъжици
На мен ми излязоха точно 4 купички/които се виждат по долу на снимките / Ако ще печете ЛАВА КЕЙКА веднага, първо включете фурната на 200 градуса да загрее. Яйцата трябва да са на стайна температура!
Сложете в купа кравето масло и шоколада, който сте начупили и сложете на водна баня да се разтопят. Аз този път не ги сложих на водна баня, а директно върху котлона /в касерола/ на НАЙ НИСКА степен!
Бъркайте докато се разтопят, вземете от котлона и оставете леко да се охлади/не трябва да е горещо, но не трябва и напълно да изстине, защото ще се втвърди/ В купа разбийте яйцата с телена бъркалка, колкото да се разпенят и добавете малко по малко захарта, като продължите да бъркате.
Прибавете шоколадовата смес на тънка струйка с непрекъснато бъркане. Когато сместа стане еднородна, прибавете 50 грама пресято брашно и разбъркайте докато сместа я усвои. Купичките в, които ще печете ЛАВА КЕЙКА ги намажете много добре със студено краве масло, поръсете  с брашно  и изтръскайте излишното.




Сложете ги в загрялата фурна да се пекат на малко по ниското ниво на скарата. Моите бяха готови за 11 минути. Времето за печене зависи и от фурната, но тези  шоколадови кейкове не се пекат дълго, защото може да не се получи ефекта на ЛАВА КЕЙК.
Ако ги приготвяте за първи път ви препоръчвам да проверите на 10 минута. Отгоре, ако е хванала коричка е готово! Другото което искам да ви кажа, че като сипете сместа в купички може да ги сложите в хладилник за 2 часа или във фризер за 1 час!
Тогава също времето за печене ще е различно / между 11-15 минути/ Това е една идея, ако искате да изненадате своите гости / но разбира се да проверите предварително, дали кейка се е получил /
След, като са готови ги изкарайте върху решетка или дъска и ги оставете за около 5 минути да си починат. След това леко прокарайте нож около кейка, като внимавате да не се разтече! Сложете чинийка върху кейка и обърнете. По желание поръсете с пудра захар и сервирайте топъл с топка сметана или сладолед .
П.П. Купичките, вместо с брашно, ако ги поръсите с какао ще стои по добре на вид:)
 Препоръчвам ви да погледнете и това изкушение ШОКОЛАДОВИ БЛОКЧЕТА от ТУК
 Мисля, че не е нужно да казвам колко много се хареса на съпругът ми и че ме похвали ;)
Да ни е сладко!
Ако ви допадат моите рецепти , може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour
Както и да се присъедините в кулинарната ни група" Вкусотия в чиния "https://www.facebook.com/groups/520103771725772/
*За да се присъедините към групата , трябва да отговорите на два въпроса с "Да"

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
не съм приготвяла никога лава кейк макар,че рецепти има много.Почитатели сме все още на рецептите от старите тефтери.Но твоят лава кейк изглежда превъзходно.
Поздрави !