неделя, 29 март 2020 г.

ПУХКАВИ МЕКИЦИ СЪС СОДА

ПУХКАВИ МЕКИЦИ СЪС СОДА
Отдавна не бях правила мекици. Тази рецепта е за тези, които не разполагат с мая по всяко време. Някои може да си мислят, че мекиците със сода не стават толкова пухкави и вкусни, като тези с мая, но това не е вярно! Зависи как ги приготвяте!
Необходими продукти :
✔ Кисело мляко 250 грама
✔ Хладка вода 150 мл.
✔  Яйце 1 брой
✔ Олио 3 с.л.
✔ Захар 1 ч.л.
✔ Сода бикарбонат 1 ч.л. равна
✔ Брашно 4 чаши с вместимост 250 мл.
✔ Сол 1 ч.л. равна
Още : олио за пържене
Като всяка рецепта за тесто, продуктите трябва да са на стайна температура! Сложете киселото мляко в купичка, добавете сода бикарбонат, разбъркайте и оставете за няколко минути докато шупне.
Това ще разберете, като видите че са се образували мехурчета и млякото е удвоило обема си, като се е надигнало на горе /за това е по добре да е в по дълбок съд/. Пресейте си брашното предварително.
В голяма купа или тава сипете половината брашно, направете кладенче и добавете  киселото мляко със содата, хладка вода /размита в съда от кисело мляко*/, яйцето,  захарта, олио 3 супени лъжици и сол.
Първо разбъркайте с лъжица, докато почне да се събира на топка, а после започнете да месите. Когато имам да добавям още брашно меся на една ръка за да мога с другата постепенно да добавям брашното!
Тестото трябва да е меко не лепнещо, за това внимателно добавяйте брашното / количеството брашно при вас може да е различно/. Тестото прехвърлям в найлонов плик и леко поръсвам с брашно и слагам в хладилник за една нощ. От вечерта съм си приготвила тестото!
Ако бързате да ги приготвяте сега, то тогава тестото трябва да престои поне 45- 60 минути на стайна температура, покрито с кърпа. На другия ден още, като стана изкарвам тестото от хладилника  и след 30-40 минути е готово за пържене. В дълбок съд загрейте  олио / два пръста */ на средна температура да е котлона.
Късайте парче от тестото и придърпвайте с пръсти за да се изтъни! Аз ги пържа в дълбок съд. След като сложа и почне да цвърчи с помощта на щипка / без да забождам тестото/ завъртам мекицата в една посока докато почне да бухва.
Като видя, че крайчетата почнат да си променят цвета обръщам със щипката и отново завъртам няколко пъти в една посока. Готовата мекица вземам внимателно с щипка и слагам в чиния или тава покрита с кухненска хартия или салфетка.
Пригответе ги по този начин и споделете, дали има разлика!?
Предлагам ви да погледнете тази рецепта за ДОМАШЕН ЛОКУМ РОЗА