събота, 13 юни 2020 г.

БАБИНИ КУРАБИЙКИ


БАБИНИ КУРАБИЙКИ ♡



Чудесна компания за кафето:) Някои ги наричат " Захаринки", други " Войнишки курабийки " ,а аз ги наричам БАБИНИ КУРАБИЙКИ, защото баба ми ги приготвяше... Предполагам и вашите баби също. На вид не са точно, като на моята баба ♡ /защото тя ги мажеше с жълтък и слагаше по една скилидка орехче / но на вкус се получиха ...
Необходими продукти:
✔ Яйца 2 броя
✔ Кисело мляко 250 грама
✔ Захар 1 чаша с вместимост 250 мл
✔ Олио 1 чаша с вместимост 100 мл.
✔ Сода бикарбонат 1 ч.л.
✔ Ванилия 1 броя
✔ Брашно 4 чаши с вместимост 250 мл.
Още: кристална захар за овалване , олио за мазане на тавата или хартия за печене *
*Количеството брашно зависи и от големината на яйцата и от самото брашно.
* Добре е продуктите да са на стайна температура!
В купа сложете киселото мляко, добавете содата, разбъркайте добре с лъжица и оставете за няколко минути да шупне. В по голяма купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с телена бъркалка 2-3 минути.
Ако искате може да ползвате миксер, но според мен няма нужда. След, като сместа стане на пяна, добавете олиото, киселото мляко със содата и отново разбъркайте. Пресейте си брашното предварително.
Добавете първата чаша брашно заедно с ванилията и разбъркайте с лъжица. Добавяйте следващото количество малко по малко, защото както съм писала по горе при всеки количеството може да е различно!
Омесете меко, но не лепнещо тесто. Включете си фурната на 180 градуса /с горен и долен реотан/да загрее. Късайте парчета от тестото, направете на топки големи, колкото кайсии/ или орех / оваляйте в захарта и наредете в на маслена тава на разстояние едно от друго.
Вместо да намаслявате тавата, може да ползвате хартия за печене! Сложете в загряла фурна и печете до като порозовеят и от двете страни. При всеки, времето за печене може да е различно /зависи от фурната / 35 -40 минути!
Топлите курабийки изкарайте, върху скара /решетка / и оставете да изстинат напълно. След това ги подреждам в чиния и покривам със стреч фолио. Като престоят 1-2 дена са по вкусни и меки. За сутрешното ми кафе са идеални:)
Предлагам ви и едни по различни, сиропирани и с вкусна плънка курабийки СЛАДКО БЛАЖЕНСТВО .Рецептата от ТУК







Няма коментари: