петък, 12 юни 2020 г.

ГЪБЕН СОС


ВКУСЕН , ГЪБЕН СОС

Едно наше любимо ястие в къщи, което се приготвя бързо и лесно ♡  Често гъбите присъстват на нашата трапеза ... Но ГЪБЕНИЯТ СОС ни е един от най любимите ...Тази рецепта е за любителите и начинаещите, които искат да се научат как се приготвя .
Аз го приготвих така ...
Необходими продукти :
✔ Гъби Печурки около 350 грама
✔ Олио 1-2 супени лъжици
✔ Краве масло 1 супена лъжица 
✔ Чесън 1-2 скилидки
✔ Свеж копър 1-2 стръка
✔ Течна готварска сметана 200 мл.
✔ Черен пипер * 
✔ Сол *
Когато става въпрос за гъби , пак ще започна с това , че никога не ги мия! Може да ги почистите с чиста кърпа , кухненска хартия или четка! Върху котлона, в тиган налейте олиото и оставете да загрее.
Нарежете гъбите на филийки и пуснете в сгорещеното олио и разбъркайте с дървена лъжица Котлона трябва да е на по висока степен. Почистете чесъна , нарежете на филийки и пуснете при гъбите.
Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Разнася се приятен аромат на пресни гъби и чесън. Който обича гъби и е приготвял , ще ме разбере за какво говоря:) Разбърквайте периодично да не залепнат и изгорят и да могат да се позапържат равномерно от всички страни. Когато гъбите и чесъна се сготвят  напълно/ пробвайте с вилица / налейте сметаната и разбъркайте. Намалете котлона на по ниска степен и оставете да покъкри 3-4 минути.
Измийте и накълцайте на ситно копъра -прибавете към ястието. Изключете котлона , добавете черен пипер на вкус и сервирайте. Гъбеният сос може да поднесете към пилешки бутчета, филе или свинско месо/котлет/
Съвет :
Вместо черен пипер, може да ползвате бял пипер! Може да нарежете на ситно пресен чесън / зелената част/ и да добавите заедно с копъра. Ако все още не сте приготвяли вкусният ГЪБЕН СОС, а обожавате гъби-  горещо ви го препоръчвам:)
Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С ГЪБИ от ТУК


Няма коментари: